Formænd frygter flere krondyr på markerne med ny naturnationalpark i Stråsø Plantage

Lokale landboformænd ønsker sikkerhed for, at kommende naturnationalpark i Stråsø Plantage ikke vil øge de i forvejen store udfordringer med krondyr.

Planerne om en ny naturnationalpark i Stråsø Plantage i Vestjylland mødes med en vis skepsis hos lokale landboformænd.

De frygter, at parken bliver et helle for krondyr, som vil løbe ud og spise af landmændenes afgrøder i nattetimerne.

En af dem er Kristian gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.

"Frygten er selvfølgelig, om krondyrene bliver flere, og at de vil søge ud på de dyrkede arealer, hvor vi i den grad er trætte af dem allerede i dag".

"Derfor må vi håbe, de kan gøre det så lækkert for krondyrene derinde, at de bliver dér i stedet for at løbe ud på markerne. Men det må de have en plan for - det forventer vi i alt fald", siger Kristian Gade. 

"Som udgangspunkt har vi det fint med naturnationalparker, så længe landmændene omkring dem ikke lider overlast", tilføjer han.

Sikre hegn - eller ingen

Også Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening, er betænkelig ved, om udfordringen med krondyr bliver større med den nye naturnationalpark.

Han mener, det er forkert, at der ikke må drives jagt i naturparken.

"Jeg synes, man er ude på et skråplan, hvis man ikke må gå på jagt derinde. Så bliver krondyrbestanden ikke reguleret og de bliver flere. Så kan de løbe ind i naturnationalparken om dagen og ud om natten for at spise landmændenes kartofler. Vi har i forvejen kæmpe problemer med krondyr i det område".

 Sven Agergaard mener derfor, at hvis der skal sættes hegn op om naturnationalparken, skal det ikke bare være kreaturhegn - som der er lagt op til - men hegn, der holder alle dyrene inde.

"Egenttig bryder jeg mig ikke om, at man hegner en masse naturarealer i Danmark. Men enten skal der hegnes, så dyrene indenfor ikke kan rende ud. Eller også skal der ikke være hegn", siger Sven Agergaard.

Lokal indflydelse

Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening, har siden jul været med i et forarbejde til et helt sjette, endnu ikke officielt forslag til naturnationalpark i Danmark: Skjern Å Naturnationalpark.

I det arbejde har han  savnet en fornemmelse af reel, lokal indflydelse på indholdet af de nye naturnationalparker.

"Vi har arbejdet med Skjern Å-projektet siden lige efter jul og jeg er da lidt skeptisk i forhold til den måde, man skal holde dyr på med helårsgræsning i Skjern Enge. Vi må ikke have jagt og der er helt lukket for landbrugsproduktion. Det er jeg meget skeptisk overfor", siger han.

"Jeg synes, det er som om, der har siddet nogle meget kloge hoveder, som ved alt om, hvordan man laver vild natur, i stedet for at spørge os, der er vant til at lave naturpleje. Jeg håber, den trælse sag fra Mols Bjerge betyder, at kommer en anden dagsorden for, hvordan man laver de her ting fremadrettet", siger Søren Christensen.
"Jeg kan fint leve med en naturnationalpark, men jeg mener, der skal være lokal indflydelse. Det er ikke det, jeg har oplevet i arbejdet med en Naturnationalpark Skjern Å".
.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle