Formand blæser til fusions-debat i nord

LandboNords formand, Niels Vestergaard Salling, vil invitere de tre nordjyske naboforeninger til en snak om mulighederne for at fusionere rådgivning og foreninger i Nordjylland.

Fusionen af Heden & Fjorden og Jysk Landbrugsrådgivning får nu Niels Vestergaard Salling, formand for LandboNord, til at rejse en debat om en eventuel nordjysk storfusion, der kan gøre midt- og vestjyderne kunsten efter.

Inden sommerferien vil han skrive til de tre naboforeninger i Nordjylland, Agri Nord, LandboThy og nf plus, for at lægge op til en snak om mulighederne.

»Jeg vil i min egenskab af regionsformand invitere de andre til en åben snak om fremtidens rådgivning i Nordjylland. Det er ikke sikkert, vi skal fusionere, men hvordan ser vi det hver især, hvad har vi interesse i, hvad er der af muligheder. I lyset af endnu en stor fusion mener jeg, vi er nødt til at se på, hvad vi skal gøre i nord,« siger Niels Vestergaard Salling.

Forretning og forening

Niels Vestergaard Salling har tidligere gjort sig til talsmand for, at de 27 lokale rådgivningsselskaber reduceres til højst seks regionale selskaber på landsplan af hensyn til de stadig færre landmænd, der er til at betale.

Det mener han fortsat, og han lægger ikke skjul på, at hans personlige vision er at fusionere de nordjyske rådgivningsselskaber og foreninger i ét hug. I modsætning til Heden & Fjorden og Jysk Landbrugsrådgivning er foreninger og rådgivning i de nordjyske foreninger nemlig ikke skilt ad.

»Hos os er det de samme folk, der sidder for bordenden, uanset om det er forretning eller forening. Min personlige holdning er, at det kører bedst, hvis det hele er lagt sammen.«

Niels Jørgen Pedersen taber kamp om borgmesterpost 22. november · 08:21

Fælles bundlinje målet

Niels Vestergaard Salling understreger, at i hans vision for Nordjylland er målet ikke at styre alting centralt eller at nedlægge »en masse centre«, men især om at få skabt et system, hvor der er en »fælles bundlinje« i forretningen.

»For mig handler det først og fremmest om fælles bundlinje. Uden dét er det svært at samarbejde om rådgivningen og flytte noget for kunderne.«

Tiden ikke moden

Niels Vestergaard Sallings åbne invitation får umiddelbart en reserveret modtagelse i Agri Nord, LandboThy og nfplus.

Her ser man frem til en officiel invitation, da man endnu kun har læst om den i medierne, som det lidt syrligt bemærkes. Ingen af de tre formænd mener umiddelbart, at tiden er inde til at fusionere i Nordjylland - endnu.

Gammel sag spøger

Mellem linjerne hersker desuden den opfattelse, at en nordjysk fusion slet ikke er realistisk, så længe landsdelens to store foreninger, Agri Nord og LandboNord, har hhv. Niels Vestergaard Salling og Carl Chr. Pedersen i spidsen.

For selvom striden og retssagen om LandboNords overtagelse af 32 medarbejdere fra Agri Nord i 2013 formelt blev forligt i oktober 2015, er sagen ikke glemt i Agri Nord. Og bliver det nok heller ikke i overskuelig fremtid, vurderes det i det nordjyske bagland.

Faktaboks

Midt- og vestjysk fusion får både ris og ros 

  • Niels Vestergaard Salling roser fusionen af Heden & Fjorden og Jysk Landbrugsrådgivning og kalder det »meget modigt af de to unge formænd« Sven Agergaard og Søren Søndergaard at gå foran med at lægge de to rådgivningsselskaber sammen.
  • Også medarbejderne i de to virksomheder har taget meget positivt imod, siger Sven Agergaard.
  • »Langt de fleste er positive, men der er da nogen, der ikke synes, vi ikke er »gået til stålet«, fordi vi ikke fusionerer foreningerne. Andre synes, det er noget værre noget, og at det bliver alt for stort. Der er begge lejre,« siger Sven Agergaard. 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu