Formand for Jysk Landbrug møder kritik fra egne rækker - bestyrelsesmedlem går af i utide

Medlem af bestyrelsen for Jysk Landbrug Gregers Kristensen udtræder i utilfredshed med formand Bjarne Larsens politiske ambitioner og manglende informationer til sin bestyrelse.

Bestyrelsesmedlem i Jysk Landbrug Gregers Kristensen har meddelt, at han udtræder af landboforeningens bestyrelse med øjeblikkelig virkning.

Beslutningen er ifølge en pressemeddelelse fra Jysk Landbrug kulminationen på et forløb over de seneste måneder, hvor Gregers Kristensen i stigende grad har været utilfreds med informationsniveauet fra landboforeningens formandskab.

Utilfreds med byrådskandidatur

Gregers Kristensen giver udtryk for, at han på afgørende punkter har haft en anden opfattelse end landboforeningens formandskab, og at han har været lodret uenig i nogle af Bjarne Larsens dispositioner - blandt andet formandens beslutning om at opstille til kommunalvalget i Billund for partiet Venstre.

Gregers Kristensen kalder det bl.a. et tillidsbrud, at Bjarne Larsen ikke på forhånd informerede bestyrelsen.

Selv mener han, at det er uforeneligt at være landboforeningsformand og samtidig have kommunalpolitiske ambitioner.

»Ufin dobbeltrolle«

Men Bjarne Larsen er jo langt fra den eneste landmand endsige landboforeningsformand, der stiller op til et byråd?

»Nej, men fordi andre har gjort det, bliver det ikke mere rigtigt,« siger Gregers Kristensen til Landbrugsavisen.dk.

»Jeg ser landboforeningen som lobbyister overfor kommunen og det kommunale samarbejde. Det er ufint at have en dobbeltrolle - det er ikke den måde, en landboforeningsbestyrelse skal arbejde på.«

Bør gå af som formand

Men er det ikke godt at have lokalpolitikere med forståelse for landbrugets forhold?

»Jo bestemt, og der er også mange landmænd, der går den vej. Det har jeg ingen problemer med. Men det er et problem i mine øjne, hvis tingene ikke bliver skilt ad. Den dag, man vælger at gå ind i politik, bør man trække sig som formand for landboforeningen på næstfølgende generalforsamling.«

Men han er jo ikke valgt til byrådet endnu?

»Nej, men han burde komme med en tilkendegivelse,« siger Gregers Kristensen.

Han understreger, at han også er utilfreds med, at Bjarne Larsen ikke havde informeret bestyrelsen, før han meldte ud, at han er kandidat til byrådet.

Tog orlov fra L&F

Gregers Kristensen er også skuffet over, at Bjarne Larsen umiddelbart efter valget til Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse i november valgte at bede om orlov med henvisning til et midlertidigt stort arbejdspres i DanAvl  Opformering, som Bjarne Larsen er formand for,

Om den sag har Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild tidligere forklaret til LandbrugsAvisen, at Bjarne Larsens orlov skyldes, at man ønsker at undgå tvivl om, hvis interesser Bjarne Larsen varetager, mens der arbejdes på en ny konstruktion i DanAvl. DanAvl Opformering er en underliggende del af DanAvl.

Opbakning i bestyrelse

Et tredje kritikpunkt fra Gregers Kristensen er ifølge pressemeddelelsen fra Jysk Landbrug, at Bjarne Larsen har foretaget »en ejermæssig omstrukturering« af sin bedrift og dermed ikke længere i tilstrækkelig grad har »hånden på kogepladen«.

Gregers Kristensen vil ikke uddybe dette kritikpunkt, men han erkender at Bjarne Larsen fortsat har opbakning fra resten af bestyrelsen for Jysk Landbrug.

»Jeg har fremført min kritik i bestyrelsen og været helt ultimativ omkring, at enten skulle formanden gå, eller også ville jeg forlade bestyrelsen. Da formanden fik opbakning i bestyrelsen, tager jeg nu konsekvensen,« forklarer Gregers Kristensen.

»Dybt beklageligt«

Det har ikke været muligt at træffe Bjarne Larsen for en uddybende kommentar, men i pressemeddelelsen fra Jysk Landbrug er han ked af konfrontationen med Gregers Kristensen.

»Det er dybt beklageligt, at fronterne er trukket så hårdt op. Jeg opfylder kravene for at være valgbar, og så synes jeg resten er en privat sag. Som formand har jeg lært meget af forløbet, og det er klart, at jeg fremover vil lægge mig i selen for at holde min bestyrelse bedre orienteret,« siger Bjarne Larsen.

Går straks

Gregers Kristensens valgperiode udløber ved generalforsamlingen i marts, men han nedlægger allerede nu sit hverv. Der vil ikke blive indkaldt nogen suppleant i den korte, mellemliggende periode.

Hans Gæmelke, næstformand i Jysk Landbrug, bekræfter, at Bjarne Larsen fortsat har opbakning fra den øvrige bestyrelse. Han ønsker ikke at kommentere sagen i øvrigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle