Formand raser: Absurd med kun én kontrol af minivådområder

Det duer ikke, at et minivådområde kan blive kasseret totalt efter bare én kontrol, mener L&F-formand Martin Merrild.

Det er en "exceptionel" undtagelse, når de fire landmænd, som i første omgang har fået kasseret deres minivådområder, får en ny chance for at få godkendt deres anlæg.

Sådan lyder det fra Landbrugsstyrelsen, der står for kontrollen, men det duer overhovedet ikke, mener Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer.

"Sådan gør man da ikke andre steder. Hvis der er gået en forlygte på bilen, og den dumper ved syn, så bliver den da ikke bare skrottet", lyder det fra den frustrerede formand.

Når landmanden har bygget sit minivådområde færdigt, skal det klarmeldes, så landmanden kan få udbetalt støtten til anlægget.

Inden udbetalingen bliver det kontrolleret, om minivådområdet nu også er bygget efter de ansøgte mål, så anlægget virker efter hensigten. Men man får altså kun ét skud i bøssen.

"Det giver jo nogle frygteligt bange landmænd, der ikke tør bygge noget som helst. Terræn og vanddybder kan ændre sig, og så er det helt absurd, at man kun får én kontrol, hvor landmanden kan miste hele støtten", siger Martin Merrild og fortsætter:

"Og hvad vil kommunerne overhovedet gøre, hvis anlæggene bliver dumpet? Skal de så dækkes til igen?".

Må ikke lave ændringer

Ifølge forordningen på området kan en landmand ikke trække en ansøgning tilbage og rette fejl på sit minivådområde, hvis der har foregået en kontrol, hvor der er konstateret fejl.

Derfor har man i Danmark lavet ordningen således, at der kun gennemføres én kontrol, da der alligevel ikke må laves rettelser, selv om man måtte lave flere kontroller.

"Jeg er ligeglad med, om det er nogen i Bruxelles eller København, der har fundet på de regler. De skal bare laves om", siger formanden og fortsætter:

"Vi har et kæmpe fokus på minivådområder, ligesom der også er et stort politisk fokus. Vi vil så gerne, og vi har brugt mange penge på oplandskonsulenter for at få det til at fungere. Men jeg ved ikke, hvad samfundet har tænkt sig, at kun én kontrol gør ved den enkelte landmand".

I 2019 er der ansøgt om at lave 338 minivådområder. Der er givet forhåndstilsagn til 212 ansøgere. Landbrugsstyrelsen er gået i gang med sagsbehandlingen af ansøgningerne.

Faktaboks

  • De fire første minivådområder fra 2018 blev alle kasseret i den første kontrol.
  • De har fået en ny chance pga. mangelfuld kontrol fra styrelsens side. Ét er foreløbigt godkendt, mens resten afventer ny kontrol.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle