Landbruget har en stor fremtid, der ER for meget fedt på rådgivningen - og forvent ingen klummer fra mig, lyder afskedssalutten fra formand Martin Merrild.
Han fortæller ofte og gerne, at Landbrug & Fødevarer er blevet en toptunet, moderne organisation, men det var også ham, der insisterede på at genoplive landbrugets meget traditionelle, grønne sangbog.
Han har ansat flere akademikere end nogen forgænger, men hjemme på stenen foran gården står det gamle Grundtvig-citat »Solen står med bonden op - slet ikke med de lærde« - vistnok en ukærlig hilsen til en lokal overlærer.
Han er fast gæst i kvægstaldene på Landsskuet, også længe efter andre topfolk er gået hjem, men han har haft en mindst lige så hyppig gang rundt i EU-systemet som slipseklædt formand for de europæiske landmænd i Copa.
Har spist rullepølsemadder ved køkkenbordet hos hver eneste lokalformand, men også en så tæt kontakt til Christiansborg, at han som den første landboformand i historien kunne præsentere en statsminister som taler til delegeretmødet - endda tre gange.
"Det er jo lige netop det, der er så vildt fascinerende. Vi har skabt en moderne organisation i takt med samfundet og tiden - og samtidig bevaret så meget af den særlige landbokultur", siger Martin Merrild.
"Det er nok det, jeg er mest stolt af".
Farvel - på computeren
På onsdag er det slut. Efter otte år som landbrugets førstemand og et helt liv som folkevalgt takker han farvel.
"Man skal gå af, mens man stadig har lyst til at blive", som han sagde til LandbrugsAvisens Helle Christensen, da beslutningen blev meldt ud i august.
Corona betyder, at afskeden bliver på et digitalt delegeretmøde - i sandhed træls for en mand, der altid har hyldet det talte ord og den direkte kontakt og sjældent er gået først i seng fra aftenfesten.
Ja, vi nåede målet
"Mit succeskriterium? Det vil være, at færre landmænd føler behov for at melde sig ind i en anden organisation end Landbrug & Fødevarer", var programerklæringen, da han i 2012 gik sejrrigt ud af en ganske hård valgkamp i en temmelig splittet organisation. Er det mål så nået?
"Ja, i høj grad", lyder svaret.
"Bevares, L&F bliver jo altid skældt ud på det groveste, men sådan er det nu en gang i en demokratisk organisation. Det ændrer ikke på, at vi helt entydigt oplever en klart stigende opbakning og forståelse for, hvad vi som organisation laver og står på mål for".
"Samtidig har vi i erhvervet en opbakning fra samfundet, der er enestående i Europa. Det så vi bl.a., da et enigt Folketing stod bag veterinærforliget, simpelthen fordi der er en grundlæggende tillid til vores troværdighed. Helt ærligt - det havde vi ikke nået uden det samarbejde, der er skabt i Landbrug & Fødevarer".
"Selv i pressen er der faktisk i modsætning til, hvad vi landmænd ofte fortæller hinanden, væsentligt flere positive end negative historier".
I god form
Er det så et sundt landbrugserhverv, han afleverer til næste generation? Nok viste en nylig Seges-undersøgelse, at gælden er ved at komme under kontrol, men hvordan ser den lidt mere langsigtede fremtid ud?
"Overordnet er landbruget i rigtig god form. Landbrugsloven er løbende blevet liberaliseret, hvilket har skabt grundlag for en helt nødvendig strukturudvikling. Stordriftsfordelene er i dag langt større end tidligere, og det vil trække udviklingen i retning af markant større bedrifter og dermed også andre ejerformer".
"Der vil sikkert komme investeringer udefra, men grundlæggende vil det stadig være landmænd, der ejer jorden. Selv blandt de allerstørste er der stadig en helt særlig indstilling og risikovillighed, som betyder, at de vil byde mere end pensionskasser og lignende, når der kommer jord til salg. Det er til glæde for både dem, der fortsætter, og dem, der på den vis kan komme godt ud af erhvervet".
Stadig for meget fedt...
Hvad er så ikke lykkedes i de otte formandsår?
"Jeg vil ikke løbe fra det, jeg har sagt om, at der er for meget fedt på rådgivningen. Jeg tror ikke på én stor, samlet rådgivningsvirksomhed - så ville der bare dukke noget andet op - men nogle gange tager de lokale hensyn altså overhånd og ødelægger mulighederne for rationaliseringer.
Et godt råd? Næh
Hvis Martin Merrild har et godt råd til den kommende formand, skal det ikke stå i avisen, men formidles direkte. Og på spørgsmålet om, hvorvidt vi fortsat vil se ham som debattør, er svaret:
"Nej, jeg skal ikke skrive klummer i BT eller andre steder. Det gør mig virkelig vred, når forhenværende topfolk kloger sig i, hvad deres afløsere skal gøre. Jeg ser ikke mig selv som pensionist, og der kommer sikkert andre udfordringer - men spille klogere end dem, der har ansvaret - den rolle kommer I ikke til at se mig i".
Faktaboks
Folkevalgt hele livet
- Martin Merrild er 65, landmandssøn, uddannet agrarøkonom og merkonom. Selvstændig landmand siden 1982.
- 1987. Valgt som formand for Struer Landboforening som 32-årig.
- 1993. Stiftende formand for Landsskuet.
- 1995. Kandidat som formand for De Danske Landboforeninger, men trak sig pga. sygdom i familien.
- I en årrække formand for Dansk Landbrugsrådgivning.
- 2001-2007 Medlem af Ringkøbing Amtsråd 2001. Viceamtsborgmester.
- 2006 Vandt borgmesterposten i Struer, tabte valget i 2009.
- 2010 Formand for Fjerkræraadet.
- 2011 Tabte kampvalg om formandsposten i Landbrug & Fødevarer til Niels Jørgen Pedersen.
- 2012 Vandt kampvalg om formandsposten over Henrik Frandsen.
- 2015-2017 Formand for de europæiske landmænd i Copa.
- 31. august 2020 meddeler, at han trækker sig som L&F-formand.
- Gift med Ulla. Fire børn.