Formand til sukkerfabrik: Spar os for trusler

Forhandling om brancheaftale har slået skår i samarbejdet mellem Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar.

Den nye brancheaftale med forringede vilkår for sukkerroedyrkerne, som efter flere års forhandlinger faldt på plads i januar, blev et varmt emne på generalforsamlingen i Danske Sukkerroedyrkere mandag.

Ifølge formand for Danske Sukkerroedyrkere Jørn Dalby var der tale om et langt og uskønt forløb, og det værste år i Danske Sukkerroedyrkeres historie, hvor sukkerroedyrkere undervejs følte sig truet af Nordic Sugar med meget korte frister til meget alvorlige beslutninger.

»Jeg håber meget, at Nordic Sugar har lært noget af forløbet og har indset, at de kommer længst med en fair og reel behandling af os dyrkere. At køre frem med ensidige diktater og trusler om at fjerne kontrakterne, er ikke vejen frem. Man kan måske true sig til en lille gevinst på den helt korte bane, men det langsigtede resultat vil blive alt andet end positivt,« sagde han.

Danske Sukkerroedyrkere nåede ikke alt det, de gerne ville – 500 kr. mere pr. hektar. Men dog et stykke af vejen.

»Vi fik ekstra 270 kr. ud af de 500 kr. som skilte os. Det lyder ikke af meget, men det er dog ca. ni mio. kr. ekstra i roeafregningen, alene her i 2017. Og til sammenligning svarer alene dette ekstra lille bidrag til slut i forhandlingerne til, hvad det koster at drive vores forening i ca. fire år!,« sagde Jørn Dalby.

Baggrunden for den nye roeaftale, der løber fra 2017 til 2019 er, at kvoterne er væk, og sukker skal handles på et mere frit marked.

Jørn Dalby frygter dog, at den lavere pris, som sukkerroedyrkerne får, ikke er nok til at holde sukkerroearealet. Dermed stagnerer eller falder produktionen herhjemme, mens den vokser med 10-15 procent i nabolande som Tyskland, Storbritannien og Holland.

»Vi har Ikke opnået alt det, vi gerne ville. Vi har måttet sluge kameler undervejs. Men i forhold til de første udspil, har vi høvlet nogle af de værste knaster af. Vi står ikke med armene over hovedet i begejstring, men vi har nu et godt fundament for roedyrkning næste første tre år,« sagde han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle