Formanden for L&F-kvæg stopper

Peder Philipp har efter 15 år som formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, besluttet at trække sig tilbage.

En æra på 15 år er slut, når formanden for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Peder Philipp, træder ud af Landbrug & Fødevarer, Kvægs bestyrelse. Dermed stopper han også som formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, der på mandag på et bestyrelsesmøde vælger ny formand.

"Jeg har været meget glad for det her job og taknemmelig for den opbakning,  jeg har fået fra kvægbrugerne.  Men vi står nu ved en skillevej med mange nye opgaver, der skal tages stilling til, blandt andet den nye fosforregulering. Derfor er det naturligt, at en ny formand tager over nu," siger Peder Philipp.

"Der er ingen dramatik i dette, jeg går som en glad mand. Jeg har haft store oplevelser," understreger han over for Landbrugsavisen.dk.

Hvor længe har du overvejet at trække dig?

"Det er noget, man ikke kommer til afklaring over en dag. Det er noget, man kommer frem til efter mange overvejelser. Jeg havde nogle overvejelser efter sidste års kongres, hvor jeg syntes, at verden og virkeligheden så for træls ud, men der var en opgave omkring Seges, og derfor tog jeg et år til," siger Peder Philipp.

Den nye formand står over for store opgaver: Klimadiskussionen lægger et pres på kvægbruget.

"Det er ikke noget, man bare lægger en strategi for og i morgen er det så løst. Det er noget, der vil tage år," fastslår den afgående formand.

Samtidig skal EU's landbrugsstøtte reformeres, og efter planen skal et nyt veterinærforlig forhandles på plads i Folketinget i år. Samtidig skal den nye struktur for Seges, med et nyt forretningsudvalg, køres i gang.

"Derfor er der mange ting, der taler for, at det er et naturligt sted at finde nye kræfter," siger Peder Philipp

Peder Philipp var med til opstarten af Dansk Kvæg i efteråret 2001 og har været formand siden da.

"Vi har været igennem en meget spændende periode, hvor vi i år 2000 havde en samling af kvægbruget, hvor alle interesser gik ind og satte en dagsorden for kvægbruget," siger han.

Han glædes over udviklingen, blandt andet i forhold til RYK, den landsdækkende ydelseskontrol med en smartere omkostningsstruktur. Derudover ser han sundhedsaftale som et plus, hvor kvægbrugere nu arbejder mere strategisk med besætningens sundhed. Forskningen i Foulum og Kvægbruget Forskningscenter ser han også en styrke for dansk kvægbrug.

"Det, der kommer til at bestemme, om vi kan klare udviklingen, er, om vi hele tiden har modet til at udvikle nye ting, der hjælpe os til at præstere mere end andre," siger Peder Phillipp.

Også dyrevelfærdsområdet lægger han vægt på. Der er vigtigt, at kvægbruget hele tiden har dette fokus, siger han.

Hvordan synes du, at kvægbrugets forhold til omgivelserne er?

"Det er jo et arbejde, der aldrig stopper. Jeg tror, vi møder en større forståelse end nogle af de andre produktionsgrene, men det betyder stadig ikke. at det er godt nok. Omgivelserne er jo også vores kunder. Jeg tror, man lykkes, hvis man tør vise sin produktion frem, tør vise hvordan man arbejder med udfordringerne og har planer for, hvordan man løser dem," siger han.

Den afgående formand ønsker ikke at kommentere, hvem der skal afløse ham på posten.

"Det er jo ikke den afgående formand, der skal vælge den nye formand. Det er bestyrelsen. Det har jeg stor respekt for. Jeg mener, der er kandidater, der kan løse opgaven. Ellers var jeg ikke stoppet," siger han.

Kvægkongressen er netop tirsdag afsluttet i Herning.

Hvorfor meddelte du det ikke på kongressen?

"Det gør man ikke, hvis man er professionel. For det handler ikke om mig. Det handler om kvægbruget. Vi skal ikke samle 3500-3800 personer, for at de skal klappe mig på rygggen. Sådan er verden ikke," siger han.

Peder Philipp vil nu fokusere på sit arbejde i Danish Crowns bestyrelse, men også hans kone, barn og barnebarn vil nu få ekstra opmærksomhed.

Også gården, en mælkeproduktion med 340 køer ved Ribe, han ejer i et I/S med sin datter og svigersøn, vil måske mærke til, at han kan gå ind og give et ekstra nap med.

"Jeg kan lave alt forefaldende arbejde, og det tror jeg, at jeg er velkommen til," griner Peder Phillipp.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle