Formandskandidat efterlyser flere visioner: Vi skal sætte teltpælene langt ud

Landbrug & Fødevarers ’omvendte Dalgas’: Klimavisionen om udtagning af 100.000 hektar lavbundsjord er et flot udspil, som bør suppleres med flere langsigtede visioner, mener Søren Søndergaard,

Siden Søren Søndergaard gik i gymnasiet, har han vidst, at karrierevalget stod mellem politik og landbrug. Det blev et både og. I dag, hvor den 40-årige sydjyske svineproducent indtil videre er eneste kandidat til posten som formand for Landbrug & Fødevarer, mere end nogen sinde. Han er klar - Ingebeth og familien har givet grønt lys. Aksel på otte har været med en tur på Axelborg for at bese lokaliteterne - en smule ærgerlig over fejlen med x’et i Axelborg. Det håber han, far får mulighed for at gøre noget ved.

4. november falder afgørelsen ved et delegeretmøde i coronaens tegn. L&F tager afsked med sin formand gennem otte år, Martin Merrild (65), og der skal ske noget uventet, hvis ikke Søren Søndergaard vælges som hans arvtager.

"Det er på mange måder en mærkelig tid på grund af coronaen, også at stå over for et delegeretmøde med elektroniske afstemninger, hvor man bliver valgt på en telefon. Min drøm ville da være et delegeretmøde, som vi kender det. Så vi kunne gøre det med et brag - til Martins ære", siger Søren Søndergaard.

LandbrugsAvisen møder ham i køkkenet på slægtsgården Baldershave, som Søren Søndergaard og hustruen Ingebeth rykkede ind i for tre måneder siden. Den ligger diskret og naturskønt for enden af en lang grusvej.

De tre sønner på 2, 4 og 8 er af sted i skole og institution, Ingebeth og en pludrende og veltilpas Ingrid på syv måneder følger opmærksomt med.

Frem med visionerne

Da Søren Søndergaard som 23-årig skrev sin afsluttende hovedopgave på Vejlby Landbrugsskole, kredsede hans tanker om, hvordan han skulle udvikle den svinegård, han allerede i 2003 havde købt ved hjælp af en beskeden etableringskonto og lave jordpriser.

"Jeg lavede en vision for slutmålet for gården. Lidt for sjov sagde jeg, at jeg ville have 1.000 søer og 1.000 hektar, som jeg ville samle rundt om gården. Det var meget ambitiøst dengang".

I dag, 17 år senere, har Søren Søndergaard realiseret visionen fra landbrugsskolen: På gården er der 1.100 søer, markdriften er på 1.000 hektar, når 100 hektar græsmarker med kødkvæg i de grønne bakker bag slægtsgården tælles med.

"Først laver man visionerne - så finder man de praktiske løsninger bagefter".

"Vender sig i graven"

Dét med visioner er en mærkesag for Søren Søndergaard, og han så gerne, at Landbrug & Fødevarer går længere ud ad det spor.

Han er en stor tilhænger både af visionen om et klimaneutralt erhverv i 2050 og af det konkrete klimaudspil om udtagning af 100.000 hektar lavbundsjord, som Landbrug & Fødevarer lagde frem i februar 2019 i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Også selv om hans egen tipoldefar var dedikeret hedeopdyrker og fik et sølvbæger af Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab for indsatsen efter Danmarks krigsnederlag i 1864. Det er oprindelig hans fortjeneste, at Baldershave i dag ikke fremstår som hede, men som en grøn oase med fiskedam og høje, gamle bøgetræer i haven.

"Sølvbægeret står på mit kontor, og jeg ser på det en gang imellem, når vi skal træffe store beslutninger her på gården. Han ville jo nok vende sig i graven over det, jeg kalder ’den omvendte Dalgas’", siger Søren Søndergaard.

"Men nu står vi over for en ny samfundsopgave: Landbruget fylder meget på CO2-udledning. Når vi siger: "Vi ved godt, vi har nogle udfordringer, dem løser vi", har vi et langt bedre sted at stå, når vi skal i dialog med omgivelserne".

Vild udvikling fortsætter

Det visionære spor bør forfølges på andre områder, mener Søren Søndergaard.

"Der er sket en vild udvikling i landbruget, siden jeg løb rundt her i 1980erne: Vi har fået gylletanke, vores søer er blevet sluppet løs, køerne står ikke bundet længere, vi har fået præcisionsjordbrug. Det er utopi at tro, der ikke vil ske mindst lige så meget i de næste 30 år. Det kan vi lige så godt få kommunikeret. Vi skal være dygtigere til at sætte teltpælene langt ud og sige: Det er her, vi er på vej hen".

Søren Søndergaard understreger, at ligesom opdyrkningen af heden i sin tid var en national opgave, må samfundet også i dag bære omkostningerne, hvis landmænd ikke længere kan drive deres jord.

"Det er en ny samfundsopgave. Jeg håber, visionen kan få mere fart på i de kommende år, for det er suverænt den indsats, der vil rykke allermest".

Faktaboks

Ny formand vælges over telefonen

  • En måned før Landbrug & Fødevarers delegeretmøde 2020 i Herning Kongrescenter 4. november er Søren Søndergaard (40) fortsat eneste kandidat til at overtage posten som formand for Landbrug & Fødevarer, når Martin Merrild (65) stopper efter otte år på posten.
  • På grund af corona er det traditionsrige delegeretmøde barberet i år ned til et én-dages møde i Herning Kongrescenter. 
  • De delegerede skal stemme til bl.a. formandsvalget via smartphone, tablet eller PC, uanset om de sidder i salen i Herning eller hjemme hos sig selv.
  • Ændringerne betyder, at nye kandidater senest skal indstilles 28. oktober kl. 10.00

Hvem er Søren Søndergaard?

  • 40 år, agrarøkonom, selvstændig landmand i 17 år.
  • Født og opvokset som femte generation på Baldershave på Jyllands højderyg mellem Vejle og Billund. Gården har været i slægtens eje siden 1877. 
  • Gift med cand. merc. Ingebeth, der også har en landmandsuddannelse. Ingebeth er fuldtid hjemme med HR, marketing, kontoropgaver m.m. 
  • Fire børn: Ingrid (7 måneder), Svend (2), Ejnar (4), Aksel (8).
  • Matematisk student fra Vejle, et år i Australien med arbejde på fårefarm. Mange rygsækrejser over det meste af kloden: New Zealand, Canada, USA, Thailand og Brasilien. 
  • Værnepligtig i søværnet, ’kampinformationsgast« (den, der passede radaren).
  • Agrarøkonom fra Vejlby Landbrugsskole i Aarhus, møder Ingebeth på skolen, færdig i 2004.
  • 2003: Køber svinegård 3 km fra forældrene på Baldershave, mens han stadig går på landbrugsskole. 
  • Snart med i det lokale svineudvalg. I dag medlem af primærbestyrelsen, næstformand i sektorbestyrelsen i L&F Svineproduktion, bestyrelsesmedlem i DanBred P/S og formand for Sagro.
  • Producerer 1.100 søer, 35.000 slagtegrise til Danish Crown, driver 900 hektar i et driftsfællesskab med forældre med korn, raps, frø og lidt kartofler. Naturpleje med ammekøer på 100 hektar.

Emneord

Top2 , Delegeretmøde 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle