Forsker advarer: Forkert at tro at økologi løser alle landbrugets problemer

Økologien vil ikke blive ved med at være en lige så givtig forretning, som det er i dag, vurderer seniorrådgiver Henning Otte Hansen, som advarer politikerne mod at tro, at økologien kan løse alle de økonomiske problemer.

For godt en uge siden lancerede partiet Radikale deres nye landbrugspolitiske strategi. Kort fortalt var hovedbudskabet i Informations artikel om udspillet, at landbruget har økonomiske problemer – og at økologi, bæredygtigt og lokalt forankret landbrug er redningen. ’Småt er godt’, hedder udspillet.

Tanken om økologi kan være besnærende, siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet, der har forsket i landbrugets økonomi.

Men det er forkert at tro, at politikerne blot kan få omlagt landbruget til økologi – og så er de økonomiske problemer ude af verden, siger han.

"Det er rigtigt nok, at der historisk har været en større indtjening hos økologiske landbrug, især inden for mælkebruget, men der er ingen grund til at tro, at det vil vare ved. Snarere tværtimod. Der vil ske det samme, som man ser i andre givtige nicher. Den højere indtjening vil tiltrække flere landmænd, og så kan markedet lige pludselig ikke bære det, og så falder priserne", siger Henning Otte Hansen.

Henning Otte Hansen siger, at økologiske landmænd oplever samme effektivitetsforbedringer som konventionelle landbrug. Ydelsen pr. ko vokser eksempelvis lige så hurtigt.

"Der er grundlæggende samme markedsforhold for økologer som for konventionelle, bare fra et lavere niveau udbyttemæssigt", siger han.

"Der er ikke nogen nem løsning, hvor man kan springe over gærdet ved at blive økologisk eller lille landmand", siger han.

Økologi må ikke blive sovepude

Der er altså samme grundlæggende pres for hele tiden at blive effektive. Det betyder i øvrigt også, at økologerne gradvist vil vokse i størrelse – for at høste stordriftsfordele.

"Der er samme pres i hele verden i retning af at blive større for at producere varerne billigere og billigere."

At satse på små landbrug vil ikke være en fordel for landbrugets økonomi, siger rådgiveren.

"At man politisk set gerne vil have landbrug, der består af små enheder, det er fint nok. Men det er bare ikke at støtte landbruget", siger Henning Otte Hansen.

Opfinderen af genialt kvægredskab er dødKvæg 11. december · 13:19

Generelt advarer han politikere mod at vælge ”pick the winner”-strategier for at hjælpe landbruget. Der er generelt dårlige erfaringer med, at politikerne satser politisk. Det er bedre at lade markedet råde. Han nævner, at regeringen for otte år siden ville satse på dansk kalvekød. Det blev kaldt ”Ministerkalven”, men blev aldrig en stor succes.

Ordfører: Det er ikke "pick the winner"

Andreas Steenberg, landbrugsordfører for Radikale, afviser, at partiet har valgt en "pick the winner"-strategi. Når partiet vil give mindre landbrug større landbrugsstøtte, er det ment som iværksætterpolitik for fødevareproduktion, siger ordføreren.

"Det er ikke en ”pick the winner”-strategi, det er en iværksætterstrategi," siger Andreas Steenberg.

Det er altså ikke fordi, at partiet mener, at små landbrug  i sig selv vil have en bedre økonomisk fremtid.

"Det er rigtigt, at de små landbrug er udfordret. Grunden til at vi vil give ekstra støtte til dem, er at vi gerne vil have nogle nye ind, som kan starte nogle nye ting op", siger han.

"Hvis du skal lave noget nyt og innovativt, så skal du starte i det små og så skalere det op," siger ordføreren og nævner succesvirksomhederne Thise og Hestbjerg Økologi som eksempler på nogle, der startede i det små.

Derudover er små landbrug vigtige at bevare for at have bedrifter, hvor man som ung landmand - eller kvinde, nævner han - kan starte op,  få bedrift og så arbejde sig videre derfra.

Han fortæller, at når partiet bakker op om økologi, skyldes det både, at der ikke anvendes sprøjtemidler, men han tænker også, at dansk økologi kan være et særligt brand, der berettiger en høj pris.

"Der skal ske noget nyt i landbruget for at få en bedre indtjening. Vi vil ikke bare have landbruget til at konkurrere på pris og forurene mere, som ligger i landbrugspakken. Det er for kortsigtet", mener han.

Han nævner også, at nogle landbrug kombinerer deres bedrifter med oplevelsesøkonomien - eksempelvis jagtudlejning og hoteldrift.

"Sådan noget er enormt interessant, for så bevæger landbruget sig hen, hvor der er en større værdi", siger Andreas Steenberg.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu