Forsker: Fejlagtig artikel om økofidus

Metroxpress' artikel om "økobønders fidus" holder ikke vand, mener seniorrådgiver, der selv udtaler sig i artiklen.

Avisen metroxpress har i dag, fredag, en artikel om, at mange økologiske bønder skulle have fundet en fidus i at forpagte arealer, få omlægningsstøtte og så efter fem år droppe disse arealer for at få omlægningsstøtte på et andet areal.

"De danske økobønder har opdaget en fidus for hvert år at høste et tocifret millionbeløb i statskassen for at omlægge jord til økologisk landbrug," skriver metroxpress.

Hos samme medie citeres en DF-politiker Lise Bech for at sige:

"Det her er nyt for mig. Det tyder på, at nogle øko-landmænd snyder," siger Lise Bech.

Men historien er en and, lyder det fra en kilderne til historien, seniorrådgiver Jens Erik Ørum fra Sektion for Miljø og Naturressourcer under Institut for Fødevareøkonomi på Københavns Universitet, over for Landbrugsavisen.dk.

Journalisten bag, Lars Fogt, holder dog fast i sin historie. Læs hans svar længere nede i artiklen.

Støttesatser fastsat, så de dækker omkostninger

Ifølge NaturErhvervstyrelsen har landmænd fra 2012 til 2014 har fået udbetalt 50,9 millioner kroner i omlægningsstøtte, mens mængden af økologisk dyrket jord i samme periode er faldet fra 161.000 til 155.000 hektar.

Men der er ikke tale om en fed fidus, siger Jens Erik Ørum - der beskæftiger sig med erhvervsøkonomi, pesticider og miljøspørgsmål.

"Støttesatserne er fastsat, så det ikke er en fidus. Det dækker de omkostninger, der er, ikke mere," siger han til Landbrugsavisen.dk.

I de første to år er det forbudt for planteavleren at sælge sine afgrøder som økologiske, men landmanden har i perioden stadig ekstra omkostninger. Det er årsagen til, at påstanden om, at der skulle være tale om en fidus er forkert, siger Jens Erik Ørum.

Kun beregning

Hans notat, som artiklen henviser til, stammer fra 2011. Notatet indeholdt et teoretisk regnestykke for, hvad der kunne ske, hvis en bedrift i høj grad var baseret på forpagtede arealer.

Så det var et regnestykke? Du vidste ikke, at der reelt var økologer, der droppede forpagtet areal for i stedet at omlægge et andet med støtte?

"Nej nej nej," understreger Jens Erik Ørum.

I artiklen står der, ”De danske økobønder har opdaget en fidus for hvert år at høste et tocifret millionbeløb i statskassen for at omlægge jord til økologisk landbrug.” Er der dækning for den sætning?

"Næh."

Politikere kan forlænge forpligtelsesperiode

Han påpeger, at markedet for økologi ændrer sig løbende, og i en periode droppede mange planteavlere på øerne økologien, hvorimod mange mælkeproducenter omlagde andre steder i landet.

"Så udløser det jo en masse omlægningsstøtte. Men der sidder jo ikke en økolog et sted og gnider sig selv i fingrene og tænker, der tog jeg røven på jer."

Forskerens notat fra 2011 satte fokus på fastholdelse af økologer.

”Politikerne kunne vælge at give støtte til fastholdelse. Det var det, vi satte fokus på dengang. Men det er forsvundet i metroxpress,” siger Jens Erik Ørum.

Ifølge hans beregninger er et areal i gennemsnit forpagtet i 7,5 år. For at få omlægningsstøtte forpligtes landmanden til at drive arealet i minimum fem år. Politikerne kunne i stedet vælge at kræve, at landmanden skulle drive arealet i måske 10, 15 eller 20 år. Det ville dog også kræve ekstra støtte, vurderer han, fordi landmanden dermed påtager sig en større risiko.

Journalist holder fast

Journalist Lars Fogt, Metroxpress, holder fast sin historie. Han lægger vægt på, at han har søgt aktindsigt i omlægningsstøtten - og at nogle landmænd optræder igen og igen med forpagtede arealer.

Til gengæld har han ikke lid til Jens Erik Ørum som ekspert i netop spørgsmålet om, hvorvidt økologer ser det som en fidus at droppe økologiske arealer for at forpagte andre med ekstra støtte.

"Jens Erik Ørum har selv lavet rapporter sammen med og betalt af Økologisk Landsforening, så jeg mener ikke han er troværdig som ekspert i, hvad der er en fidus. Og jeg giver derfor ikke meget for hans kritik. Men jeg bruger hans notat til at påpege det her problem, og til at sige, at hvis politikerne vil have mere økologisk jord, så må man omlægge støtten," siger Lars Fogt til Landbrugsavisen.dk.

"Politikerne har givet omlægningsstøtten for at få mere økologisk landbrugsareal. Men når der er kommet mindre landbrugsareal på trods af 50.9 millioner i støtte - så er det selvfølgelig en fidus. Det står vi på mål for.  Når man ser på listen over landmænd, der har fået omlægningsstøtte, hvor man kan se, at de samme navne kommer frem igen og igen. Hvorfor har den samme landmand med få års mellemrum brug for at forpagte ny landbrugsjord til samme formål. De fleste forpagte jorden i omkring fem år, som sjovt nok er den periode man får støtte for," skriver Lars Fogt i et skriftligt svar som begrundelse for sin artikel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle