Forskere: Økologi er en katastrofe for mennesker og miljøet

"Stort set alle forestillinger om økologisk landbrug er forkerte," kritiserer forskere fra Sveriges Lantbruksuniversitet.

Både naturen, forbrugerne og dyrene vinder, glædede fødevareminister Dan Jørgensen sig i sidste uge, da regeringen afsatte 120 millioner kroner til at fremme økologien i Danmark. Men der er imidlertid slet ikke så meget at glæde sig over, hvis man skal tro en gruppe forskere fra Sveriges Lantbruksuniversitetet.

I en helt ny bog "Den ekologiske drömmen" kritiserer forskerne  Holger Kirchmann, Lars Bergström, Thomas Kätterer og Rune Andersson hele den økologiske tankegang.

"Mange tror i dag, at økologisk landbrug er godt for miljøet, og at det giver sikrere og sundere fødevarer. Salget steg med 30 procent i første halvdel af 2014, og staten investerer millioner i økologisk landbrug. Men stort set alle forestillinger om økologisk landbrug er forkerte," skriver de i en kronik i Svenska Dagbladet.

Udledning af drivhusgasser vil øges

I kronikken afviser forskerne enhver forestilling om, at økologi skulle være mere miljøvenligt. De mener bl.a. ikke, at udvaskningen fra et økologisk landbrug skulle være mindre end udvaskningen fra et konventionelt. Tværtimod beregner de den til at være dobbelt så høj. Og forskerne fortsætter:

"Hvis den samme mængde mad, som produceres konventionelt i Sverige i dag, skulle produceres økologisk, vil udledningen af drivhusgasser øges markant. Omdannelsen af natur- til landbrugsområder i Sverige eller udlandet vil nemlig medføre så stor en udledning af kuldioxid, fordi det muld, der lagrer sig i skov- eller græsmarken, vil falde gennem længere tids dyrkning," skriver de i kronikken.

"Et hundrede procent økologisk landbrug ville være en katastrofe for den fremtidig fødevareforsyning og medføre en større belastning af miljøet til en høj pris. Svensk jordbrug og miljø har brug for støtte til målrettede og effektive miljøtiltag og yderligere forskning. Det vil være umuligt at nå Sveriges miljømål gennem økologisk landbrug. Et videnskabsbaseret jordbrug uden ideologiske overtoner er vejen frem," fastslår de.

Mere Skovrydning og dårligere fødevaresikkerhed

Forskerne forudser, hvad der ville ske, hvis alle svenske landbrug blev omlagt til økologi, og anslår, at Sverige ville få brug for tæt på en fordobling af deres landbrugsarealer.

"Den mest drastiske effekt bliver, at vi kun kommer til at producere halvt så meget mad på vores landbrugsarealer, som vi gør i dag. For at kompensere for de fødevarer vil vi være nødt til at dyrke større arealer. Hvis man regner med at udbyttet er cirka 40 procent mindre ved et økologisk landbrug, vil vi være nødt til at øge vores arealer med 1,7 millioner hektar fra de nuværende 2,6 millioner hektar, hvis alle landbrug var økologiske. Så store arealer har aldrig eksisteret i Sverige," skriver de.

Det ville blot medføre, at Sverige skulle importere endnu mere mad. Men i virkeligheden vil det blot være med til at eksporterer landets miljøproblemer til andre lande, bemærker forskerne.

"Øget import øger efterspørgslen på verdensmarkedet med højere fødevarepriser og vil som følge deraf forandre  landbrugsarealerne. Landbrugsarealer er en begrænset ressource, og derfor vil det resultere i skovrydning over alt i verden og i mindre fødevaresikkerhed for de fattigste," skriver de.

Er du interesseret i at læse mere om emnet? Denne artikel er af ældre dato, og siden da har vi på LandbrugsAvisen dykket mere ned i emnet og fundet argumenter både for og imod økologi.

Find mere viden under de relaterede artikler. 

Emneord

økologi

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle