Forskere fra Aarhus kommer frem til at omkostningerne til at polstre sig ophæves af, at investorer forventer mindre afkast, eftersom risikoen ved investeringen mindskes.
En forsker og to hovedopgaveskrivere fra Aarhus Universitet kommer nu med en analyse, der skaber huller i bankernes forklaring på, hvorfor priserne stiger.
Argumentet fra bankernes side er, at polstring skal give afkast til investorerne. Men i perioden fra 2000 til 2015 har de målt, hvad det kostede Nordens otte største banker at fordoble egenkapitalen. Deres samlede finansieringsomkostninger er faldet med 0,02 pct., skriver Finans.
For de mindre, børsnoterede banker koster en fordobling mellem nul og 0,07 procent, kommer forskerne frem til. Årsagen er - siger forskerne fra Aarhus - at investorer kræver mindre afkast, altså risikopræmie, når bankens egenkapital styrkes.
Lektor Johannes Raaballe, der er en af forskerne, mener, at det i stedet er for svag konkurrence, som har ført til højere prisstigninger. Bankerne har da også øget indtjeningen.
Finans.dk skriver, at Nationalbanken tidligere er kommet frem til, at omkostningerne kun stiger med 0,01 til 0,05 procentpoint, når deres egenkapital går op med et procentpoint.
Finans Danmark, brancheorganisation for bankerne, siger dog, at amerikanske økonomer for to år siden sagde, at omkostningerne er på 0,85 procent.