Forskere: Koens råmælk er godt for smågrisemaver
Ko-råmælk har positiv effekt på nyfravænnede grises mave-tarm flora.

Ko-råmælk har en positiv effekt på nyfravænnede grises mave-tarm flora sammenlignet med mælkeerstatning.

Det viser et forsøg ved Aarhus Universitet, hvor forskerne fodrede nyligt fravænnede grise fodret med enten ko-råmælk (colostrum), mælkeerstatning eller somælk, skriver  Aarhus Universitets hjemmeside, Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.

Der indgik 36 grise i undersøgelsen. Alle pattegrise forblev hos soen indtil forsøgets start, hvor grisene var 23 dage gamle. De 36 grise blev fordelt tilfældigt på hver af følgende tre behandlinger:

- Blev hos soen i hele forsøgsperioden

- Fravænnet fra soen og fodret med mælkeerstatning

- Fravænnet fra soen og fodret med ko-råmælk

Resultaterne viser, at de grise, som blev fodret med ko-råmælk umiddelbart efter fravænning, havde et reduceret antal af potentielle sygdomsfremkaldende bakterier (ETEC) i tyndtarmen og fæces sammenlignet med de fravænnede grise, som fik mælkeerstatning.

Forsøget viste også, at den mikrobielle sammensætning i tyndtarmen hos de grise, der blev fodret med råmælk, havde en større lighed med de grise, som forblev hos soen sammenlignet med grisene, der fik mælkeerstatning.

Resultaterne indikerer, at tildeling af ko-råmælk sammenlignet med mælkeerstatning, umiddelbart efter fravænning, kan være en lovende strategi i forhold til at forbedre mave-tarm-sundheden hos nyligt fravænnede grise.

Forsøget giver dog ikke mulighed for at drage konklusioner angående eventuelle langtidseffekter af fodring med ko-råmælk, understreger forskerne.

Nyfravænnede grise er blevet mindre - det kræver fokusSvin 7. august · 16:01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktaboks

For at sikre, at undervægtige grise får tilstrækkelig føde, og dermed opnår en bedre tilvækst og større mulighed for at overleve, giver mange svineproducenter grisene mælkeerstatning.

Men de undervægtige grises mave-tarmkanal er ofte ikke færdigudviklet, hvilket kan hindre en optimal fordøjelse og optagelse af næringsstoffer.

En sund mave-tarm-flora er vigtig for grisenes sundhed

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle