Forskere mistænker nyt insektmiddel for bidød i 1990erne
Fipronil, som tilhører gruppen phenylpyrazoler, blev i Frankrig anvendt fra 1993 - et år tidligere end neonikotinoidet imidacloprid, og frem til 1998.

Engelske forskere mistænker nu insektmidlet fipronil for at have forårsaget massedød blandt honningbier i Frankrig mellem 1994 og 1998.

Fipronil, som tilhører gruppen phenylpyrazoler, blev anvendt i Frankrig fra 1993 - et år tidligere end neonikotinoidet imidacloprid, og frem til 1998. Begge midler blev anvendt i solsikker i stort omfang.

Tidligere har neonikotinoidet fået skylden for den franske bimassedød, men forskerne mener nu, at det i virkeligheden var fipronil, som var skurken, skriver netavisen Farmers Weekly.

Forskerne har i nye laboratoriestudier undersøgt dødeligheden for honningbier med de to midler, og konklusionen er, at kun fipronil forårsager massedød hos honningbier. Imidacloprid er derimod ikke dødelig for honningbier i de koncentrationer, stoffet typisk vil optræde i i miljøet, hedder det.

BASF, som er producent af fipronil, afviser, at der er videnskabelig bevis for, at plantebeskyttelsesmidler, der anvendes som anvist på etiketten, har negativ indflydelse på bipopulationer. Firmaet tilføjer, at grundige forsøg og brugsanvisninger lægger til grund for, at myndighederne godkender midlerne.

Fipronils godkendelse til plantebeskyttelse i EU udløb pr. september 2017, men behandlet udsæd kan dog anvendes frem til 31. marts 2019, ifølge Farmers Weekly.     

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.