Forskere opstiller syv scenarier for fremtidens grønne landbrug

I en ny rapport fra Aarhus Universitet opstilles der en række scenarier for, hvordan man kan gøre landbruget mere klimavenligt. Der fokuseres blandt andet på en betydelig reduktion af husdyr, produktion af biomasse og efterafgrøder.

Der er store politiske ambitioner på landbrugets vegne for at gøre branchen mere bæredygtig og reducere dens aftryk på miljøet.

Præcis hvordan det skal gøres, er dog stadig til diskussion, og en ny rapport fra Aarhus Universitet fremstiller syv forskellige scenarier for, hvordan fremtidens grønne landbrug kan se ud. 

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. 

Rapporten tager udgangspunkt i eksisterende politiske mål om at udvikle landbruget i en mere grøn og bæredygtig retning. Derfor fokuseres der blandt andet på, hvordan man kan øge kulstoffangsten, biomasseproduktionen og naturarealet i Danmark.

Færre husdyr mere biomasse

Blandt de syv scenarier, som der opstilles i rapporten, findes der to der fokuserer på en reduceret husdyrproduktion på henholdsvis 20 og 50 procent. Forskerne gør dog opmærksomme på, at de med rapporten ikke forsøger at gøre sig til dommere over, hvad der er rigtigt eller forkert. 

- Vi har ikke forsøgt er pege på den rigtige måde at omlægge landbruget på, men har i stedet udforsket et udfaldsrum for muligheder. Vi viser ganske enkelt, hvad der sker, hvis man vælger at gå den ene eller den anden vej, siger adjunkt Claus Rasmussen fra Institut for Agroøkologi.  

Andre scenarier fokuserer på at øge mængden af biomasse. Her foreslås der, at nogle korn-, majs- og rapsafgrøder omlægges til afgrøder med mere effektiv kulstoffangst.

Det kan kunne for eksempel være halm, og forskerne antager, at halmproduktionen kan øges med mindst 15 procent. 

- Det kan man gøre ved at vælge sorter, der har mere halm uden det går ud over kornudbyttet, eller man kan ganske enkelt indstille sin mejetærsker til at vende halmstrengen, når man høster, således at avner og andre smådele lægges øverst.

- Det falder med andre ord ikke ned på jorden, men i stedet optages smådelene som en del af halmbiomassen. Brug af sorter, der producerer mere halm, vil ikke reducere jordens kulstofindhold, men det vil det gøre at vende halmstrengen. Det har vi taget med i vores beregninger, siger professor Uffe Jørgensen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, der har været med til at skrive rapporten  

Efterafgrøder er også en central del, af de scenarier som rapporten opstiller. Her vil man bruge efterafgrøder fra cirka 200.000 hektar til biomasseforsyning, i stedet for at pløje dem ned. 

Grøn omstilling er ikke billigt

De opstillede scenarier kommer ikke af sig selv, og ifølge forskerne bag rapporten er der mange ting, der skal ændres for at en grøn omstilling af landbruget kan opnås.

Og det bliver hverken let eller billigt. 

- Vi skal i gang med en transformation af landbruget, og den bliver lige så omfattende, som den transformation energisektoren i Danmark har været igennem. Den transformation kører nu på skinner med den ene energihandlingsplan efter den anden. Det har vi aldrig haft for landbruget på samme måde, og det er det, der skal til - en samlet plan for hele landbrugssektoren, siger Uffe Jørgensen.

/emt

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle