Forskning skal finde fremtidens klimaløsninger til landbruget

Hvad har fødevaresektoren egentlig brug for af kompetencer for at kunne omstille sig til en mere grøn produktion? Det skal et nyt, stort forskningsprojekt finde svar på.

Roskilde Universitet (RUC) skal stå i spidsen for den danske del af et stort forskningsprojekt, Europa-Kommissionen har skudt i gang, der skal undersøge fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Det skriver RUC i en pressemeddelelse.

Kommissionen har faktisk sat gang i en række projekter, og et af dem er det fireårige projekt Nextfood, som har fået tilført over 50 mio. kr.

I spidsen for den danske del står professor Niels Heine Kristensen, og han skal finde ud af, hvad det er for nogle kompetencer, der er brug for i den grønne omstilling af fødevaresektoren.

”Den kommende generation af fagfolk får brug for en konkret viden om, hvordan vi bedre og hurtigere får omstillet vores landbrugs- og fødevareproduktion til at blive mere bæredygtig og klimavenlig. En forudsætning for det er, at vi har den rigtige viden, og at den er forskningsbaseret", siger professoren i pressemeddelelsen og fortsætter:

"Et overordnet formål med Nextfood-projektet er at sikre, at vi får denne viden systematiseret, og at den gøres tilgængelig for både uddannelsessektoren, erhvervet og beslutningstagere i samfundet. Vi ved fra eksempelvis vindmøllesektoren, at en sådan målrettet viden om både de tekniske og organisatoriske forhold kan være med til at skabe ny dynamik i en hel sektor og skubbe på en grøn omstilling".

Som en del af forskningsprojektet vil Roskilde Universitet i de kommende år være i dialog med nøglepersoner i hele den danske fødevaresektor om at skabe data og viden, som omfatter både landbruget, fødevaresektoren, måltidssektoren og den gastronomiske sektor.

Faktaboks

Nextfood-konsortiet består af 19 partnere i 13 forskellige lande fordelt på tre kontinenter, og det har et samlet budget på 54 millioner kroner, hvoraf 4,5 millioner kroner går til det danske hold på Roskilde Universitet.

Det er støttet af Europa-Kommissionen med over 50 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle