Forslag om at forbyde landbrugsdyr i bur får stor politisk opbakning

1,4 mio. europæere har skrevet under på, at de ønsker et forbud mod bure i landbruget. Initiativet møder stor opbakning blandt politikerne i EU, der gerne vil gå over 20 år gammel lovgivning igennem.

Dyrevelfærden skal hæves i EU, og der skal kigges på et forbud mod at holde landbrugsdyr i bur.

Så markant var meldingen efter en høring i EU-Parlamentet torsdag.

For selvom der var god afstand mellem deltagerne til torsdagens høring i rum 03C050 i Bruxelles, da langt de fleste deltog over en online forbindelse, afholdt det ikke deltagerne fra at tale med næsten ens stemme:

Alt for mange dyr holdes på langt mindre plads, end de behøver. Det gælder blandt andet burhøns, kaniner, kalve og fikserede søer, lød det.

Meldingerne kommer efter, at et meget omtalt borgerinitiativ kaldet 'End the Cage Age', som kun det sjette europæiske borgerinitiativ er lykkes med at indsamle over en million underskrifter.

Initiativet, som også er underskrevet af 65.000 danskere, ønsker en EU-lov, der forbyder brugen af bure til alt fra høns, ænder, gæs, søer og kalve.

"Millioner af dyr holdes i bur hver eneste dag, og burholdet fører til lidelse for dyrene både fysisk og psykisk. Vi opfordrer kommissionen til at sætte en stopper for burhold af dyr", lød det fra Olga Kikou, der repræsenterede borgerinitiativets næsten 1,4 mio. støtter.

Bred politisk opbakning

Baggrunden for debatten om dyrevelfærden i EU er borgerforslaget 'End the Cage Age', der i 2019 lykkedes med at indsamle over en millioner underskrifter fra borgere i hele EU, der ønsker bure forbudt i landbruget.

Hvis et europæisk borgerinitiativ lykkes med at indsamle mindst én million godkendte underskrifter, skal EU tage forslaget op.

Det er derfor, forslaget nu er nået helt ind på flere parlamentarikeres og kommissærers borde i Bruxelles.


Der var mange ledige stole i Bruxelles, da den første høring om End The Cage Ages initiativ foregik torsdag.

Ved den første høring blev det klart, at der er bred politisk opbakning til initiativet fra både EU-Parlamentet og EU-Kommissionen, og stort set alle af en lang række talere gav udtryk for, at de gerne så at man kigger på dyrevelfærden i EUs medlemslande.

"Det står krystalklart fra talerne, paneldeltagerne m.fl. at vi hilser dette initiativ varmt velkommen", lød det fra Norbert Lins, formand for parlamentets udvalg for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter, der også anerkendte, at mange forbrugere har et ønske om højere dyrevelfærd.

Ligesom også EU's landbrugskommissær, polske Janusz Wojciechowski, kippede med flaget.

"Jeg synes, det er et tiltrængt borgerinitiativ, hvor næsten 1,4 mio. mennesker har skrevet under på, at vi skal udfase bure i det europæiske landbrug. Det er ikke god dyrevelfærd, når man taler om burhøns, fiksering af søer eller kaniner, der kun har et område på størrelse med et A4-ark at leve på", siger Niels Fuglsang (S), der er næstformand i dyrevelfærdsgruppen i Europa-Parlamentet og valgt for socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, til landbrugsavisen.dk efter høringen. 

Mere end 160 europæiske dyreorganisationer er med i initiativet, ligesom flere eksperter og fødevarevirksomheder som Unilever og Nestlé også støtter op om initiativet.

Blandt andet lød det fra Bo Algers, der er professor ved Sveriges Landbrugsuniversitet, at god dyrevelfærd ikke kun handler om at holde dyr raske og mætte.

"Det er også et spørgsmål om at dyret skal kunne følge sine naturlige behov. Der er megen naturlig adfærd, såsom støvbade eller redebygning, som eksempelvis fikserede søer ikke har plads til - uanset om buret beriges eller ej", sagde professoren, der mener at der findes gode alternativer, hvor der både kan drives rentabelt landbrug og hvor dyrevelfærden er højere.  

Konkret går borgerforslaget ud på, at man skal forbyde dyrehold i små bure - altså burhøns, kalve i individuelle kalvebokse, fiksering af søer mv. Der er altså ikke tale om et forbud mod at holde dyr i indhegninger eller stalde.

Bolden ligger nu på EU-Kommissionens banehalvdel. Kommissionen skal efter den første åbne høring tage stilling til, om man ønsker at gå videre med sagen og eventuelt stille et lovforslag. Det har Kommissionen til og med juni til. 

Stilles der et lovforslag skal det igennem den normale lovgivningsproces i EU, hvor både EU-Parlamentet og Rådet skal tage stilling til lovforslaget. Det nuværende direktiv for dyrevelfærd i EU er fra 1998.

"Når Europakommissionen til juni offentliggør sit officielle svar til borgerinitiativet End the Cage Age, opfordrer vi dem til at lytte til EU-borgerne og videnskaben ved at sætte en stopper for brug af bure og fiksering", siger kampagnechef Esben Sloth hos World Animal Protection Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle