Forslag om sprøjteforbud på 200.000 hektar droppet: Heunicke afviser løftebrud

Miljøminister Magnus Heunicke (S) afviser snak om løftebrud efter, at forslag om at lave grundvandsparker på 200.000 hektar landbrugsjord er droppet i regeringsgrundlaget.

Som LandbrugsAvisen skrev i sidste uge, så er forslaget, som Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen ellers gik til valg på, om at forbyde brug af sprøjtemidler på 200.000 hektar landbrugsjord frem mod 2030 ikke med i regeringsgrundlaget

I stedet hedder det, at på længere sigt er behov for at gøre mere for at beskytte grundvandet, men der er behov for betydelig mere viden om det eksakte behov for beskyttelse af grundvandet.

- Regeringen vil derfor igangsætte en kortlægning af de 640.000 hektar, der i dag er udpeget som indsatsområder, med henblik på at beskytte drikkevandet, lyder det i regeringsgrundlaget.

Nu afviser miljøminister Magnus Heunicke (S), at der er tale om et løftebrud. Det sker i et interview med DR, hvor han og Socialdemokratiet af Enhedslistens politiske leder, Mai Villadsen bliver beskyldet for at have begået et "eklatant løftebrud". Her bliver han spurgt om, hvorfor forslaget ikke er med i regeringsgrundlaget.

- Fordi vi simpelthen er nødt til at vide mere. Hvor store områder taler vi om? Hvad er det for nogle områder? Og hvad vil være det rigtige at sætte i gang for at beskytte de områder?

- Den kortlægning er ikke færdig endnu, og den sætter vi gang i sammen med vores akutplan for at beskytte de boringsområder (BNBO, red.), der er, siger Magnus Heunicke, der også forklarer, at der var tre partier, der skulle blive enige om regeringsgrundlaget.

Flere eksperter har siden forslaget blev præsenteret været ude at sige, at risikoen for at landbrugets nuværende brug af pesticider når ned til grundvandet er meget lille, og hvis man ser på problemets størrelse, er det en uhensigtsmæssig måde at bruge ressourcerne på.

Emneord

politik , Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle