Forstå corona-krisen i amerikansk landbrug med 5 tal

Amerikanerne mødes af kødmangel i kølediskene. Men samtidig eksporteres langt mere svinekød - og burgerkæderne mangler bøffer. Amerikansk kødproduktion er vendt op og ned af corona-krisen.

1. Slagtningerne falder

New York Times melder, at slagtningerne af kreaturer for fjerde uge i træk lå under 500.000 styk. Det er et fald på op mod 35 procent, melder branche-analytikeren Cassandra Fish.

Jim Long, ejer af genetikselskabet Genesus, nævner tallet 425.000 slagtninger og at 200.000 kreaturer dermed ikke er blevet slagtet som ellers planlagt.

Også på svinesiden er der store brud på den normalt ellers så effektive kæde. En række slagterier er begyndt at åbne igen efter at have været lukket af covid-19-udbrud blandt de ansatte - men det sker med markant færre antal ansatte og dermed lavere produktion.

2. Slagtesvin slås ned

Alle medier, der skriver om slagteri-lukningerne melder om nedslagtning på bedrifterne af slagtesvin, der ikke kan afsættes. Reelt er der dog ingen, der har et overblik over, hvor mange dyr der lige nu slås ned, før de kan slagtes.

"Mens der ophobes over millioner af slagtesvin over de seneste uger har der været en mængde af grise, der slås ned og søer, der aborteres. Vi har set billeder af slagtesvin, der er slået ned. Vi har ingen ide om det reelle antal af dyr, der er slået ned, men for hver dag slagtningerne er reduceret, øger det sandsynligheden for større antal af grise, der skal slås ned", beretter Jim Long.

3. Priserne svinger vildt

De reducerede slagtninger skaber køer af købere. Hvor corona-krisens start betød, at grossistpriserne på svine- og oksekød faldt som en sten, stiger de nu med raketfart igen. Jim Long melder, at visse udskæringer af gris er steget til det dobbelte på bare to uger.

Her er det værd at bemærke, at disse priser langt fra sikkert sætter sig i noteringerne til landmændene. En del af de store slagteriselskaber er i en vis grad selvforsynende med dyr fra egne stalde. Disse vil de naturligt nok slagte først - hvilket giver store udfordringer for de selvstændige landmænd, påpegede professor fra Iowa, som Landbrugsavisen.dk talte med forrige uge.

4. Der slagtes søer

Amerikansk svineproduktion lå til at blive rekordhøj i 2020, men coronakrisen er et større skud for boven.

Jim Long melder om, at antallet af søer, der slagtes, var rekordhøjt i sidste uge. 67.495 dyr, mod sidste års gennemsnit på 57.500 dyr ugentligt.

"Vi mener, at soantallet falder med mindst 15.000 dyr per uge, i en kombination af større slagtning af søer og lavere antal af gylte, der løbes".

5. Mangel på kød

New York Times, at hver femte af burgerkæden Wendy's restauranter i går måtte melde udsolgt af hamburgere og alle andre oksekødsprodukter.

Flere medier melder om tomme kølediske og også om restriktioner på, hvor meget fersk kød forbrugerne må købe per indkøbstur.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle