Fortrolige dokumenter modsiger Statsministerens mink-forklaring

I interne dokumenter fra regeringen fra dagene før pressemødet d. 4. november bliver aflivningen af mink omtalt som nedlukning af erhvervet.

Fortrolige dokumenter fra regeringen modsiger statsminister Mette Frederiksens centrale forsvar i minksagen.

Det skriver BT.

Det helt centrale forsvar er, at statsministeren afviser at have truffet beslutning om at lukke minkerhvervet.

"Regeringen har ikke truffet en beslutning om at lukke minkerhvervet. Regeringen har truffet en beslutning om, at minkene skal aflives. Det er to forskellige beslutninger", slog Mette Frederiksen ellers fast i en debat i Folketinget 25. november. 

Ved at have truffet en belslutning om at lukke erhvervet vil statsministeren komme i karambolage med grundloven, og desuden var hun advaret om, at det var ulovligt at lukke erhvervet., skriver BT.

Men i de interne dokumenter, som BT er kommet i besiddelse af, omtaler regeringen beslutningen som 'nedlukningen af erhvervet', og at aflivningen af alle mink betød, at 'branchen de facto vil blive lukket'.

Regeringen har flere gange beklaget det manglende lovgrundlag som "en fejl", mens blå blok og i særdeleshed Venstre kalder sagen for den ”største demokratiske skandale i nyere danmarkshistorie”

"Da vi traf beslutningen, var vi ikke klar over, at der ikke var lovhjemmel. Men hvad skulle motivet være for det? Havde vi vidst, at der ikke var hjemmel, så havde vi handlet anderledes", siger Mette Frederiksen d. 25. november.

De eksperter BT har talt med vurderer at de nye oplysninger ikke stemmer overens med Mette Frederiksens forklaringer.

10. december blev et bredt flertal i Folketinget er enig om, hvordan regeringens håndtering af minksagen  skal kulegraves.

Det skal ske i en såkaldt granskningskommssion, som er en ny type undersøgelse.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle