Forudsiger avlsudviklingen de næste 20 år

Hvordan får vi mest avlsfremgang om 5, 10 og 20 år? Det kan programmet ADAM, som Seges Svineproduktion og Aarhus Universitet står bag, hjælpe med til at forudsige.

Programmet kan vise udfaldet af forskellige scenarier ved at efterligne virkelighedens avlssystem. Programmet kan efterligne meget – lige fra de enkelte grises DNA-streng til besætningsstrukturer og avlsbeslutninger.

»Vi bruger programmet til at teste scenarier op imod hinanden. For eksempel gjorde vi det, da vi ville gå fra at genomteste 40 pct. af avlsdyrene til 100 pct. Her kunne ADAM give et klart billede af den økonomiske gevinst, danske svineproducenter ville få ud af det«, siger Mark Henryon, som er chefforsker ved Seges Avl & Genetik.

Den næstbedste løsning

Mark Henryon kalder simulering af avlsfremgang for den næstbedste løsning. Men hvis man spørger ind til det, er det den eneste mulige løsning, hvis man vil sikre fortsat avlsfremgang i det tempo, der har været hidtil.

»Det er jo biologi, vi arbejder med, og man kan ikke bare presse et forsøg igennem. Derfor tager det mindst 10 år at teste to avls-scenarier op imod hinanden. Ud over, at det koster mange penge og kræver mange dyr, så vil den ekstra tid, det tager, gøre, at toget er kørt. Så i praksis er simulering den eneste mulighed, vi har – og der er ADAM helt unikt«, siger Mark Henryon.

Programmet bliver derfor brugt, når nye beslutninger skal træffes i avlssystemet, så man kan sammensætte avlsarbejdet så godt som muligt.

Ting tager tid

ADAM bliver løbende brugt i arbejdet med at sikre, at DanBred-genetik fortsat er i verdensklasse. Men selv om det, mildt sagt, er langt hurtigere end at teste ude i besætninger, tager det også tid at sætte en simulering op. For programmet skal kende en del til den virkelighed, vi er i nu for, at den kan forudsige fremtiden så sikkert som muligt.

»Vi fortæller bl.a. programmet, hvordan grisenes gener er fordelt over DNA-strengen, hvor mange dyr, der er i avlskernen, og om det, vi har tænkt os at avle for, har en høj eller lav arvelighed. Og det bliver så sammenlignet med historisk data fra avlssystemet, så vi sikrer, at ’computer-grisene’ er så tæt på virkelighedens grise som muligt. På den måde kan vi give et realistisk bud på fremtiden«, siger Mark Henryon.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle