Forvalter vil stoppe efter 41 år på samme gods: "Det har været et kæmpe privilegium"

Herluf Pilgaard-Sørensen har været på Gyldenholm Gods siden han blev uddannet i 1979, og han er vokset sammen med godset. I år har han 40 års jubilæum på godset.

Da Herluf Pilgaard-Sørensen i 1979 blev driftsleder fra Dalum Landbrugsskole, gik han direkte ind i jobbet som underforvalter på Gyldenholm Gods nær Slagelse på Sjælland. 

Dengang havde han næppe set, at han den første august 2019 ville fejre sit 40-års jubilæum på godset. 

"Det er ikke noget jeg havde regnet med, da jeg startede. Men jobbet har udviklet sig, så det har været udfordrende og interessant hele tiden”, siger den i dag 63-årige forvalter. 

Med tiden steg han i graderne på Gyldenholm, og da den gamle inspektør og skovfoged takkede af to år efter Herlufs Pilgaard-Sørensen ankomst, fik han tilbudt jobbet.

”Og så kom regnskaberne og husene. Og så skoven sidst i 80´erne. Jeg har kørt det hele integreret siden 7-88”, siger Herluf, med en snert af stolthed i stemmen. 

Og indtil 2015, hvor den nuværende ejer, Jacob de Neergaard, vendte hjem, har Herluf Pilgaard-Sørensen praktisk talt været manden bag godset. Men på en trist baggrund. 

Overtog drift 

For da Herluf Pilgaard-Sørensen havde været på godset i 17 år, faldt godsejeren, Carl-Holger de Neergaard, om med et hjertestop. Og da den på det tidspunkt 11-årige Jacob de Neergaard stod som arving i testamentet, blev der nedsat et tilsynsråd. 

Rådet skulle køre godset til arvingen blev 30, og rådet og familien satte deres lid til den jyske forvalter. 

”Det har været et kæmpe privilegium at have den tillid fra familien. Det er jeg stolt over. Samarbejdet har kørt gnidningsløst, og tilsynsrådet har i stort omfang lyttet til mig”, fortæller Herluf Pilgaard-Sørensen.

Tilliden og det faktum, at han har kunnet køre godset integreret som forvalter af ejendomme, jordbrug og skov, har gjort, at hver dag har været ny, og udfordringerne aldrig har været de samme. 

Det eneste han kan beskrive som en typisk arbejdsdag er, at hver dag har startet klokken 06:30 på kontoret.

”Så afhænger resten af årstiden. Det mest afslappede er høst, for så ved jeg hvor alle er. Om vinteren farer man frem og tilbage mellem skov, mark, huse eller hvor der nu ellers er folk der behøver én. Og så er der myndighedskontakt, og alt det administrative”, fortæller Herluf Pilgaard-Sørensen, der siden Dalum Landbrugsskole har læst en merkonomuddannelse i regnskab, og enkeltfag i indkøb og data. 

Der har aldrig været andet

Den evigt varierende og udfordrende hverdag er klar årsag til, at Herluf er blevet på Gyldenholm i 40 år. 

Og tilliden fra- og samarbejdet med familien og de ansatte har desuden betydet, at det aldrig er faldet ham ind at prøve noget andet. 

”Nej. Der har ikke været noget andet. Jeg har aldrig tænkt på en anden uddannelse, eller på et andet job. Jeg er ikke kørt træt i noget, for det har hele tiden udviklet sig. Og jeg tror ikke jeg kunne have fundet et sted, hvor jeg havde haft det bedre eller mere frit end her. Heller ikke andre erhverv”, siger Herluf. 

Men alting har sin tid, og derfor har han besluttet, at 2020-sæsonen skal være hans sidste på Gyldenholm.

Der vil han sammen med sin kone gennem 36 år, Kirsten, flytte i hus i Slagelse. 

"Vi har en rigtig god ejendom i god drift. Jacob (de Neergaard. red) har været hjemme i fem år til den tid. Og det hele er klar til at køre videre med Jacob og en ny forvalter. Det er jeg stolt over, og jeg tager stoltheden med mig. Det har været et fantastisk arbejdsliv at kunne præge sådan en ejendom i så mange år", siger Herluf. 

Ikke at han kommer til at sige endegyldigt farvel til Gyldenholm og området. Det kan han ikke. 

”Vi har mange af vores venner herude, og jeg har altid løbet i vores skove. Det vil jeg gerne køre fra Slagelse for at blive ved med”, siger han. 

Glade medarbejdere kommer af ansvar

Efter 40 år som forvalter samme sted, har Herluf også gode tips til dem, der skulle drømme om at lede en større ejendom. 

”Hvis man kan finde et job, med en høj grad af selvstændighed er det godt. Alle arbejder mange timer, men det er nemmere med en stor grad af selvstændighed. Og man skal inden livet er gået, gøre op med sig selv om man er glad for at tage på job hver morgen når man står op”, siger han.

Og når man selv er afklaret med, om man er glad for sit job, så skal man sørge for, at de ansatte har det på samme måde, mener han.

"Glade medarbejdere kommer af at give dem noget ansvar. Tiderne hvor man bare får stukket noget ud er forbi. Og giver man dem ansvar så de føler medejerskab, så får man det 1000 gange igen. Det har jeg oplevet mange gange. Det er jo i grunden fantastisk, at man har medarbejdere der hugger løs på en mejetærsker i august, mens alle deres kammerater ligger ved stranden". 

Faktaboks

Gyldenholm Gods

  • Ejes af Jacob de Neergaard
  • Ligger nær Slagelse.
  • Driver egne 700 ha. agerjord. 
  • Forpagter yderligere 100 ha. 
  • Driver desuden 300 ha. i kooperativ.
  • 700 ha. skov. 
  • 200 ha. blandede jorder. 
  • Udlejer en række huse og ejendomme. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle