Fra bar mark til biogasanlæg på 12 uger

Danmarks to første agriKomp gårdbiogasanlæg er blevet bygget.

For kort tid siden gik startskuddet til byggeriet af de to første agriKomp gårdbiogasanlæg i Danmark.

Anlæggende vil være et 340 kW anlæg ved Ølgod og 250 kW anlæg ved Aabenraa.

Begge biogasanlæg er gårdanlæg, som først og fremmest skal køre på husdyrgødning, dybstrøelse og foderrester fra de to landmænd, der har bestilt anlæggendes, egne økologiske kvægbesætninger. Anlæggene skal producere strøm, som sendes direkte ud på energinettet.

Det er Jørgen Hyldgård Staldservice A/S i Holstebro, der har fået forhandlingen af agriKomp gårdbiogasanlæg i Danmark og samlet biogas-aktiviteterner under navnet JH BioEnergi. 

Masser af teknologi

Anlæggene fra agriKomp er udviklet specielt til at kunne håndtere store mængder dybstrøelse eller andet tørstof.

Det sker bl.a. ved et specialudviklet indfødningssystem, som via en snegl transporterer tørstoffet direkte ind i reaktortankene. Inde i tankene er monteret flere store padler, som ikke kun bevæger materialet rundt i tanken, men også flytter den øverste del mod bunden flere gange dagligt og dermed sikrer udnyttelse af biomassen og en homogen konsistens i tankene.

Reaktortankene er desuden helstøbte i modsætning til mange andre typer anlæg. 

Fristen for tilskud udløber

Udover de åbenlyse fordele ved biogas er det helt grundlæggende formål med biogasanlæg at mindske negative klima- og miljøpåvirkninger fra landbruget. Målsætningen i Energiforliget fra 2012 er, at 50 pct. af Danmarks gylle senest i 2020 skal omdannes til biogas.

For at kickstarte udbygningen af biogasanlæg blev der dengang afholdt en ansøgningsrunde og efterfølgende fordelt anlægsstøtte til 19 nye anlæg – heriblandt anlæggene i Ølgod og Aabenraa. 

”Det har været en lang proces siden 2012, da anlægstilskuddene først skulle godkendes i EU. Fristen for brug af tilskuddene udløber til 1. august 2015, så derfor var det nødvendigt at påbegynde byggeriet nu, så anlæggene kan stå færdige til denne skæringsdato. Heldigvis har vi valgt en samarbejdspartner, som formår at arbejde hurtigt, præcist og topprofessionelt med byggeriet sammen med os, således at vi, som alt ser ud nu, når i mål før fristen” siger Ken Hyldgård, administrerende direktør i JH BioEnergi, der håber, at de to første anlæg langt fra vil blive de sidste.

Det resulterede i, at et af biogasanlæggene blev bygget på kun 12 uger. 

30 års ergaring

”Vi har over 30 års erfaring med gyllehåndtering, så biogas lå ikke så fjernt fra os. Det er en spændende branche, som vi forventer os meget af i fremtiden. Vi ser frem til, at vi nu har fundet netop den type anlæg, der kan håndtere det biomassegrundlag, vi har her i Danmark og at vi kan være med til at ændre biogassens desværre noget blakkede ry,” siger Ken Hyldgård.

De to anlæg i Ølgod og Aabenraa er de første agriKomp-anlæg i Danmark.

Det vil være muligt at få en snak om mulighederne i gårdbiogasanlæg på Landskuet i Herning d. 2.-4. juli, hvor Jørgen Hyldgård Staldservice har en stand. 

Emneord

biogas

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle