Fra kostald til børnepasning: Familie starter vuggestue op på gården

Da der ikke kunne findes tid eller mandskab nok til at passe gårdens Jerseykvæg, valgte familien at lave kostalden om til en privat vuggestue.

Målet var omkring 10. Nu er der 15 børn, der går i privat vuggestue på Hegnsholt gård, hvor Jørgen Stilling passer 100 hektar med maltbyg, hvede, raps og rødsvingel.

Gården ligger i Rønde med udkig til Kalø Vig og er ejet af hans mor, Anne Stilling. Efter faren døde i efteråret 2013, var det svært at få tid til at passe gårdens køer. På det tidspunkt læste Jørgen Stilling til jordbrugsøkonom i København, mens han hjalp til på gården.

"Jeg kørte frem og tilbage mellem København og gården, og så besluttede vi efter et års tid at ville finde på noget andet end Jerseykvæg. En dag siger min mor så, at vi kunne åbne en vuggestue, men det tog jeg ikke så seriøst", fortæller Jørgen Stilling.

Men med en søster, der læste til pædagog og en drøm om egen institution, satte familien sig for at undersøge mulighederne for privat institution. I efteråret 2014 blev kostalden lukket og køerne solgt. Halvandet år senere, sommeren 2016, rev de dele af kostalden ned og byggede den kommende vuggestue, imens de første børn allerede var startet i stuehuset.

"I dag har vi 15 børn i vuggestue, mens jeg kører mellem København og Jylland for at drive de 100 hektar, og min søster bor i nærheden af gården, hvor min mor og tre ansatte også hjælper til", siger Jørgen Stilling, der i dag er færdiguddannet og bor i Præstø på Sydsjælland.

Får hjælp af maskinstation

Med køreture frem og tilbage, er det svært at finde tid til at høste. Derfor har Jørgen Stilling på tredje sæson lejet Kni Maskinstation til blandt andet at høste maltbyg med en John Deere T660.

"Jeg har ikke tid til at høste, og det er et for lille landbrug til egen mejetærsker. Maskinstationen giver ro og fungerer rigtig godt. Høsten er overstået på få dage, så de er hurtige og effektive", lyder det fra Jørgen Stilling.

"Vejret har været lidt spændende i år. Mit korn var modent, da vejret slog om til regn, og derfor høstede vi maltbyg på omrkring 16 procent vand, fordi det var ved at knække. Vi har haft rigtig gode udbytter i år, og vi skal ikke klage".

På trods af vejret og en sen høst af vårbyg til maltbyg, er raps høstet tørt med et godt udbytte, ligesom hveden er lagt på lager.

"Vi er ved at så raps nu, og ellers kører det derudad med de andre planer. Børnene fra vuggestuen er ofte ude i marken og lege og bruger meget tid på det. Vuggestuen bliver kaldt for 'Den grønne gård'".

Med de indsendte fotos deltager Jørgen Stilling i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst' .

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle