Fra landmand til globetrotter: Nu rejser Asger seks måneder om året

Før arbejdede han hver dag året rundt med over 20 ansatte i eget planteavl- og vognmandsfirma. Nu driver han enkeltmandsvirksomhed seks måneder ad gangen for at rejse rundt i hele verden de næste seks måneder. Asger Bjørnskov har både en historie og et budskab.

Efter en årrække som selvstændig planteavler og vognmand hev Asger Bjørnskov landmandstilværelsen op ad jorden med rødder, og kastede den i komposten.

I dag arbejder han seks måneder om året og bruger resten af tiden på at udforske hele verden til lands, vands og i luften.

”Jeg er landmandsuddannet, og som ung havde jeg et års praktik i Canada. Det var spændende og gav mig en forsmag på udlandet, så rejsefeberen bed sign nok fast allerede der”, fortæller Asger Bjørnskov om de første år i hans landbrugskarriere.

Efter tiden i Canada vendte Asger hjem til Danmark med et mål om at skabe sit eget landbrug, der kunne fungere som de canadiske, hvor han så landmænd arbejde intensivt i sommersæsonen for at holde fri i resten af året.

”De arbejdede fra morgen til aften hver dag, og når sommeren var ovre, tog de til Florida eller Californien for at holde fri. Sådan ville jeg også have det".

Vokseværk i virksomheden

For at gøre drømmen til virkelighed investerede Asger i sin egen gård med planteavl i 1980. Han lagde kræfterne i at investere og vækste for at skabe en god økonomi.

Planteavlen var sædskifte med base i melkartofler.

”Da jeg var allerstørst, havde jeg 1000 hektar planteavl og egen maskinstation og vognmandsfirma på siden, så der var mange omkostninger at dække”, lyder det fra Asger Bjørnskov, der især sætter fokus på omkostningerne til personale.

”Da virksomheden var størst, havde jeg aldrig meget under 20 ansatte, endda i lavsæsonen. I højsæsonen var vi 25”.

Farvel til frihed og sikkerhed

”Men al den frihed, jeg havde drømt om, kunne jeg glemme alt om. Jeg brugte hele vinteren på at ordne papirer og tage telefoner. Der var slet ikke den tid eller det økonomiske råderum, som jeg havde forestillet mig”, fortæller den tidligere planteavler, der langsomt så fritiden forsvinde.

”Det sluger en ligeså stille, når man vælger at arbejde så meget. Så glemmer man, hvorfor man begyndte”.

Friheden var væk, og samtidig forsvandt den økonomiske sikkerhed, i takt med at Asger Bjørnskovs virksomhed voksede.

”Det bliver jo mere risikabelt, hver gang man investerer. Det er ikke små beløb i landbrug og maskiner, så man ender hurtigt med at have en masse aktiver, der egentlig er hæftet for på en lille egenkapital”, forklarer Asger Bjørnskov om sin situation.

Manglede 200.000 om måneden

I 1999 blev det umuligt at få det store regnestykke for planteavleren og vognmandens virksomhed til at gå op. 

”Jeg kørte dieselolie på kontrakt med lastbilerne, og dengang var der ikke taget højde for svingende brændstofpriser i kontrakten. På et tidspunkt steg dieselprisen fra tre til seks kroner på en måned, og der brugte jeg måske 60.000 liter om måneden”, fortæller Asger Bjørnskov, hvis kartoffelhøst samme år blev ramt af dårlige vejrforhold.

”Der endte med at være mange flere omkostninger end indtægter. Til sidst manglede jeg 200.000 kroner om måneden for at lave overskud.”

Asger Bjørnskov havde været i tæt kontakt med banken, der kom med den idé, som vendte skuden for landmanden.

”Banken fortalte mig, at jeg havde fået en risikabel forretning. Simpelthen. De spurgte, om jeg havde tænkt på at stoppe det hele”? siger Asger Bjørnskov, der bestemt ikke bød idéen velkommen i starten.

”Uanset hvad, så er det svært, at skulle lukke sit livsværk. Jeg syntes godt nok ikke, at det var en god idé på det tidspunkt”, lyder det fra ham, men i dag har han et helt andet syn på sagen.

”Jeg endte med at se fornuften idet, og nu er jeg enormt tilfreds med den beslutning. Det var det rigtige tidspunkt at stoppe på", siger han og bruger et billede af, at han kørte mod havnemolens kant.

"Jeg bremsede hårdt op og heldigvis i tide til, at hjulene var lige på kanten af bassinet, uden at jeg røg i”.

kom ud af landbruget uden gæld

”Jeg kom faktisk ud af det hele, uden at have nogen gæld, så jeg kunne starte på en frisk. Alle fik det, de skulle have, og jeg fik nyt job 14 dage efter”, fortæller den tidligere landmand, som kort efter frasalget rykkede til en stilling som værkfører hos Vestas.

Arbejdsgangen hos vindmøllefabrikanten viste sig hurtigt heller ikke at være lykken for ham.

”Fra at være herre i eget hus til at arbejde i så stor en virksomhed - det var svært. Det er ikke noget for mig at sidde og få skældud på et lukket kontor. Jeg skal ud og lave noget”, lyder det fra rejseglade Asger Bjørnskov, som snuste mere til det lykkelige liv, da han begyndte at trille over grænsen med danske turister som buschauffør.

”Det var til en jammerlig hyre, men til gengæld kunne jeg nå at se 20 lande på sådan en sommersæson ved at køre med turisterne”, fortæller han.

lærte at begrænse sine omkostninger

”Der kom måske 18.000 kroner ind om måneden, men til gengæld brugte jeg ingenting, når jeg var ude at køre. Alle mine omkostninger til mad og logi blev dækket, og så skar jeg alt det overflødige fra”, fortæller han, og slår tankerne tilbage til tiden som planteavler.

”Som landmand tænker man, at den bare skal have noget mere gas, hvis der er underskud. Så bliver vi nødt til at udvide for at dække tabet. Først bagefter lærte jeg vigtigheden af at begrænse mine omkostninger”.

Den lærestreg, tror han, at mange i landbruget ville kunne nyde godt af.

”Hvorfor stopper folk ikke op, og spørger sig selv: Er det virkelig det her, jeg brænder for? Vil jeg være styret af en kæmpe gæld og usikkerhed på, om jeg får min høst hjem i år, eller vil jeg fokusere på at lave en lille men sund forretning uden den store risiko”? spørger han retorisk.

Selvstændig uden banklån

Tilværelsen som turistbuschauffør holdt heller ikke for evigt, og i dag har den tidligere landmand travlt med at ordne haver rundt i landet.

”Jeg har jo grønne fingre, og jeg manglede glæden ved at arbejde med hænderne. Men det var faktisk min datter, der fik sat skub i det igen. ”Hvorfor begynder du ikke at lave haver”? Spurgte hun mig. Jeg har selv stor have, og jeg er glad for den slags arbejde”, siger Asger Bjørnskov, men han var alligevel betænkelig ved at skulle være selvstændig igen.

”Jeg havde brændt nallerne med investeringer før, så det endte med, at vi startede op helt fra bunden. Vi klarede den med en havetraktor og et par plasttønder til at begynde med, men siden har jeg selvfølgelig købt en del udstyr hjem”,

Nu arbejder Asger Bjørnskov hver dag i sommerhalvåret, weekender og helligdage, for at kunne rejse uden bekymringer resten i de kolde måneder.

har rejst for to millioner kroner

”Jeg booker altid min flybillet tidligt på året, så jeg ikke går i fælden og udskyder rejsen på grund af arbejdet. Så nu ved jeg allerede, at jeg til november tager flyet mod Sydafrika, og det er en fed fornemmelse”, fortæller den rejseglade havemand.

”Jeg skal ned og hoppe verdens højeste bungee jump på 233 meter. Jeg har hoppet 10 af verdens højeste allerede, men nu har min datter slået mig, så bliver jeg jo nødt til det”, griner Asger Bjørnskov, der foruden elastikspring også er ekstremdykker.

”Jeg dykker alle steder. Om det er hajdykning eller at svømme rundt i gamle skibsvrag med skeletter og sprængstof, så er jeg klar. Jeg skal have så mange store oplevelser som muligt”.

Når den eventyrlystne Asger Bjørnskov har sprunget elastikken tynd i Sydafrika, hopper han blandt andet videre til Asien og måske andre steder. Det ved han først, når han er afsted.

Samlet har han rejst i over 70 lande og rejst jorden rundt 19 gange, hvis man måler afstanden.

Filosofien om at opleve og se alt er heller ikke gratis, og den tidligere landmand anslår selv, at han har brugt over to millioner kroner på at rejse de sidste 10 år.

”Det betyder ikke noget for mig at have penge stående på en opsparing og så ikke få dem brugt. Jeg er lykkelig for alt det, jeg ser, og det har været mere end pengene værd”, siger Asger Bjørnskov.

Savner ikke landbruget

Selvom Asger Bjørnskovs tid som kartoffelavler ligger mange år bagud, så holder han stadig trit med landbruget herhjemme.

”Jeg følger med i landbrugspressen næsten hver dag, når jeg er ude og rejse, for jeg synes, det er spændende at se den udvikling, branchen tager”, fortæller Asger Bjørnskov.

Han mener til gengæld at landbruget sidder fast i en rille, som han også selv så, da han var aktiv landmand.

”Det er jo en ubegrænset konkurrence om at producere de billigst mulige produkter. Det ligner, at man ikke får mere for sine varer i dag, end man gjorde, da jeg arbejdede, og det synes jeg er ærgerligt”.

”Jeg ved godt, at det ikke er sådan for alle, men der er jo en kæmpe mængde gæld i landbruget i dag, i forhold til da jeg var aktiv”.

Selvom havemanden og globetrotteren har lagt planteavlen fra sig, så nyder han stadig at følge med i landbrugssæsonen når han arbejder herhjemme, om end det er uden det samme ansvar.

”Jeg er glad for ikke at bekymre mig om lån og finansieringer, men jeg elsker stadig landbruget som håndværk. Jeg kan ikke lade være med at holde ind når jeg ser en mejetærsker køre på marken, og jeg føler mig stadig tæt forbundet til jorden og livet herhjemme”.

Asger Bjørnskov holder blandt andet foredrag i landbrugskredse om vigtigheden af at have en nødplan, når man starter op som selvstændig.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle