Franske øko-landmænd smider tøjet i protest mod for lav støtte

Den økonomiske støtte skal øges, for at flere mennesker kan turde opgive konventionelle metoder, siger Philippe Camburet, der økologisk landmand i Frankrig.

En efter en har franske landmænd ladet sig fotografere nøgne midt i afgrøderne eller foran en flok kvæg. Forleden demonstrerede de i det centrale Paris.  Årsagen til protesterne er, at Frankrigs forslag om anvendelse af EU's nye landbrugspolitik ifølge økologerne lader den økologiske produktion i stikken.

Det skriver ATL.nu

"Andre landmænd sætter ild til bildæk eller hælder gødning foran offentlige bygninger. Vi foretrækker fredelige metoder," siger Philippe Camburet, planteproducent i det centrale Frankrig og formand for den økologiske landbrugsorganisation FNAB.

10 procent vil være 15

I dag anvendes knap 10 procent af det franske landbrugsareal økologisk. Regeringens mål om, at andelen skulle være steget til 15 procent allerede næste år, forekommer i øjeblikket urealistisk, ifølge økologerne.

Derfor er der behov for stærkere finansielle incitamenter for at fremskynde udviklingen, hævder FNAB og en række andre organisationer, som er gået sammen om at kræve en anden landbrugspolitik både på EU-plan og i Frankrig.

Franske landmænd, der skifter fra konventionel til økologisk produktion, modtager omstillingsstøtte i fem år. Men frem til 2017 kunne de også få særlig hjælp efter overgangsperioden.

På den anden side står den franske Landbrugsminister Julien Denormandie der siger, at industrien nu er rentabel nok til at undvære målrettede støtte.

Men ifølge FNAB's formand har de skrottede tilskud betydet, at mange af hans kolleger har fået markant lavere indkomster i de senere år.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle