Fredag skal de sidste levende mink aflives: Forskningprojekt er sidste håb

Der er omkring 5000 levende mink tilbage i Danmark, men fredag skal de aflives ifølge lov, der gør det ulovligt at holde mink. Forskere ved AU krydser stadig fingre for at få et nyt forskningsprojekt godkendt.

Forskere fra Rigshospitalet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet er blandt Danmarks få tilbageværende minkavleres sidste håb.

Forskerne har nemlig ansøgt om 70 millioner kroner til et treårigt forskningsprojekt, der skal undersøgehvordan coronavacinen virker på mink, og hvordan smittespredningen virker. Det skriver Uniavisen på Aarhus Universitet.

Problemet er blot, at der kun er ganske få mink tilbage i Danmark - nemlig omkring 5000. Derudover er forskerne i kapløb med tiden, for senest fredag den 15. januar skal alle mink i Danmark være aflivet. Her træder forbuddet mod at holde mink i Danmark til og med 2021 nemlig i kraft.

"Vi har fundet en minkavler ved Hobro, som vi kan købe minkene af. Men hvis ikke vi får godkendelsen, kan han blive nødt til at aflive dyrene. For hvis han har dem fredag, kan han risikere at blive straffet. Jeg tror ikke, nogen kunne finde på at sætte ham i fængsel, men det er en usikker situation for os og for ham, og vi kan risikere, at han føler sig tvunget til at aflive sine mink", siger Steen Henrik Møller til maskinbladet.

Til landbrugsavisen.dk fortæller Steen Henrik Møller, at han endnu ikke har hørt for ansøgningen, og derfor ikke ved, om projektet lykkes.

"Men vi håber det bedste", siger han.

To avlere tilbage

En de sidste minkavlere i Danmark er nordjyske Erik Vammen fra Hobro, der har beholdt mellem 4.000 og 5.000 af sine avlsdyr. 

Han har tidligere fortalt til landbrugsavisen.dk, at han ikke udelukkende har bevaret sine avlsdyr for at protestere mod regerignens beslutning om at nedlukke minkbranchen. Han vil ganske enkelt blot passe sine mink, indtil lovgivningen siger noget andet.

Det gør den fredag, og han håber også til det sidste, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) giver grønt lys til at minkene kan bruges til forskning.

"Det er da alletiders, hvis de kan komme til gavn i stedet for at blive aflivet", har Erik Vammen tidligere sagt til bt.dk. Her fortalte han også, at han kun kender til én anden pelsdyravler, der stadig har levende dyr.

Det var på et pressemøde 4. november, at statsminister Mette Frederiksen meldte, at alle danske mink skal aflives og dermed igangsatte en de facto nedlukning af minkerhvervet i Danmark.

Det har ikke været muligt at træffe hverken Steen Henrik Møller eller Erik Vammen telefonisk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle