Frede nåede ikke at hente ballerne ind: Flyder rundt på oversvømmet mark

Ved Øster Lindet i Sønderjylland har deltidslandmand Frede Michaelsen et par godt våde marker, hvor der ligger flere høballer og flyder rundt.

Mellem Toftlund og Vamdrup i Sønderjylland svømmer en del høballer rundt på en mark, der efterhånden mere ligner en sø.

Ballerne er Frede Michaelsens. Han er deltidslandmand, og ud over sit fuldtidsjob som lastbilchauffør, har han 32 hektar jord.

I år skuffede græshøsten på flere af hans marker, og høet blev ikke af vanlig kvalitet. Derfor lod Frede Michaelsen nogle baller ligger på en mark nær Gram Å, til fordel for at få flyttet nogle af ballerne af bedre kvalitet.

"Jeg tænkte, dem kan jeg altid nå at få kørt ind", siger 58-årige Frede Michaelsen.

Desværre kom naturen ham i forkøbet og pludselig blev jorden for våd at køre på, og nu er der vitterligt oversvømmet på marken.

"Der har stået så meget vand dernede i godt en uges tid nu", siger han og forudser, at vandstanden hurtigt vil synke, men formentlig stige til samme niveau i weekenden igen, når der er kommet mere regn.


En del af Frede Michaelsens rundballer ligger stadig på markerne og svømmer rundt. Han nåede ikke at få dem ind før der blev for vådt til at køre. Foto: Frederik Siiger Hansen

Måtte redde dyr hjem

Det er ikke usædvanligt, at der står så meget vand på Frede Michaelsens marker. De ligger lavt og Gram Å har for vane at gå over sine breder.

I vinteren 1993 skulle det også pludselig gå stærkt, husker han. I slutningen af august fik de i det område omkring 100 mm regn over en weekend, og vandstanden i åen steg voldsomt. Frede Michaelsen, der dengang også havde køer, havde dyr gående på begge sider af åen og måtte tænke hurtigt.

Han tog traktoren og en vogn ned til markerne og hentede de stude, han havde gående, for at hjælpe dem væk fra vandet.

"Der står rigtig meget vand dernede lige nu, og det gør der ofte på den her årstid. Nogle gange om foråret kan det være svært at køre dernede", siger Frede Michaelsen.

"Det har noget at gøre med, om jorden er pakket med vand. Har vi haft en tør periode kan jorden suge de første 100 mm, men som nu svømmer det over lige så snart, det har regnet", siger den driftlige mand, der også har fået gravet rør ned under hans stuehus for at kunne lede vandet fra åen ud i sin have.

Deltidslandmandens jord er lejet ud, men Frede Michaelsen plejer selv at høste og at købe høsten til videresalg. Dengang han havde dyr købte han høsten til foder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle