Fredelig traktor-demonstration: Landmænd og minkavlere protesterer mod minkaflivninger

En fredelig demonstration med op til 200 deltagere skal sende et nødråb fra minkerhvervet.

Fredag formiddag kl. 10  forventes op mod 200 minkavlere, ansatte, andre landmænd og andre med tilknytning til landbruget at møde op foran Sagros landbrugscenter i Holstebro.

Med traktorer og lastbiler vil de forme en lang kæde langs Struer Landevej. Demonstrationen, som arrangørerne understreger er fredelig, skal sende et nødråb fra minkerhvervet, der nu nedlægges. Det skriver Danske Pelsdyravlere i en pressemeddelelse.

"Avlerne vil på fredelig vis slå fysik ring om området for symbolsk at markere, at samfundet også bør slå ring om minkbranchen som skaffer milliarder af eksportkroner hjem til Danmark og som sikrer beskæftigelse til mange i yderområderne", skriver pelsdyravlerne.

Demonstrationen blev stablet på benene efter Regeringen onsdag meddelte at alle danske minkbesætninger skal aflives.

Kæmper for ekspropriation

Hos Danske Pelsdyravlere kommer aflivningen, der også gælder avlsdyrene på gårdene, til at betyde et endeligt for dansk minkproduktion. Avlerne kræver derfor, sammen med resten af landbruget, at der er tale om ekspropriation, og at branchen skal have fuld kompensation som alle andre der eksproprieres.

"Minkavlerne vil gøre alt for at beskytte folkesundheden og den danske befolkning som i øvrigt har støttet avlerne i denne katastrofale tid. Det må der ikke herske tvivl om", siger Per Thyrrestrup som repræsentere de danske avlere, og fortsætter:

"Avlerne går derfor nu i gang med nedslagtningerne. Når demonstrationen er afholdt, tilbyder avlerne regeringen og myndighederne 14 dage uden yderligere aktioner, så vilkårene for eksproprieringen kan komme på plads i fredelig dialog med branchen".

Varsler nye aktioner

Hvis ikke der indenfor 14 dage er fundet en løsning for avlerne og deres familier, vurderer avlerne, at det bliver vanskeligt at sikre, at alle avlere og hele følgeindustrien ikke vil gribe til nye aktioner.

"Avlerne er ansvarlige borgere som ikke ønsker at true sig frem. Vi er demokratiske mennesker, men vi er også mennesker med et ansvar overfor vores familier og ansatte. Regeringen må forstå, at vi efter det lange forløb vi har været igennem og med den dødsdom, der blev afsagt i onsdags, er ude ved grænsen af, hvad vi menneskeligt kan rumme. Vi håber derfor inderligt, at regeringen bruger den 14 dages timeout vi tilbyder til at få kompensationen på plads" siger Per Thyrrestrup.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle