Fremtidens Bornholmergris skal opfedes på lokalt foder

Teknologisk Institut, Danish Crown og Bornholms Landbrug har fået midler til at undersøge, om man kan opdrætte svin udelukkende på foder dyrket og produceret på Bornholm.

I dag fodres de fleste svin med soja, som man sejler ind fra Sydamerika - men på Bornholm vil de lave svin, hvis foder aldrig er transporteret længere end 40 kilometer.

Det har Bornholms Landbrug, Teknologisk Institut og Danish Crown fået midler af fonden Biovalue SPIR til at undersøge.

Der er nemlig 40 kilometer mellem Dueodde og Sandvig - sagt på en anden måde, så er Bornholm på længde med seks Storebæltsbroer eller cirka to liter benzin i en moderne stationcar. På langs.

"Projekt øgris handler om at lave en produktion af slagtesvin, som er opfostret udelukkende på lokalfoder. Intet mere, intet mindre," siger Thomas Bay Jensen, Direktør i Bornholms Landbrug.

 "Derfor vil vi se på, hvordan man kan bruge den forskning, som allerede er på plads, til at skabe lokalt foder som ikke går på kompromis med kvalitet, og som stadig er en god forretning. Det vil sige, at vi skal have samme vægt, kødprocent og omkostninger som den billige - og gode - soja fra Sydamerika."

Hestebønner på vej

"Soja er rigtigt godt foder for en gris," siger Thomas Bay Jensen.

"Maven har det godt af det - derfor bliver udfordringen at finde en fodersammensætning, som giver de 10-11 aminosyrer, grisen skal bruge - er ernæringen ikke på plads, bliver det ikke rentabelt."

Derfor skal Teknologisk Institut, Danish Crown og Bornholms Landbrug eksperimentere med, hvilke foderemner  man kan støve op på øen. 

"Vi er stadig i opstartsfasen, men lige nu peger vi på en blanding af hestebønner, som er ret udbredt på Bornholm allerede, og kløvergræs," siger Thomas Bay Jensen.

Et produkt med merværdi

Det er ikke bare for hyggens skyld, at Thomas Bay Jensen arbejder på en øgris - det er nemlig en unik mulighed for at skabe et produkt med merværdi.

"Kommer foderet lokalt fra Bornholm, kan vi lave en gmo-fri gris. Det tror vi, og Danish Crown, at der er en fremtid i," siger Thomas Bay Jensen.

"Vi har allerede Bornholmergrisen, som er Danish Crowns største specialproduktion - det handler om at skabe et rentabelt produkt, som samtidigt giver innovation i markedet og holder slagteriet på Bornholm åbent."

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle