Fremtidens grønne fødevaresektor producerer også mælk og kød

'Ordet er Frit' skrives af et fast panel. Det skrevne er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Ida M.L.D. Storm, sektordirektør, Landbrug & Fødevarer

Der er nogle sikre tegn på forår, og at sommeren er lige om hjørnet: Køer på græs, markarbejde og gule rapsmarker. Og så får koldskålen plads i køledisken, og de kødudskæringer, der er perfekte til grillen, ryger i indkøbskurven.

Og selv om debatten til tider kan være hård mod den animalske produktion, køber danskerne altså stadig mejeriprodukter og kød.

I en undersøgelse, som L&Fs Branchefællesskab for Kvæg har fået lavet, angiver 40 procent af de adspurgte, at de spiser kalve- eller oksekød flere gange om ugen, og 26 procent angiver at de spiser det en gang om ugen. 58 procent siger, at de spiser mejeriprodukter hver dag og 27 procent flere gange om ugen. Rigtig glædeligt er det også, at langt de fleste foretrækker produkter fra Danmark.

De skal vi være stolte af og ydmyge over. Folk svarer, at de foretrækker danske fødevarer, fordi de gerne vil støtte de danske landmænd og købe lokalt producerede varer. De vurderer fødevaresikkerheden til at være højere, varerne til at være mere friske, og køerne til at have det bedre.

Også globalt er der stigende efterspørgsel efter kød og mejeriprodukter. De animalske fødevarer bidrager med vigtige næringsstoffer til en sund og varieret kost, og den voksende middelklasse i blandt andet Asien og Afrika efterspørger i stigende grad disse varer.

Den store opbakning og forståelse for vores produktion, er det helt afgørende at bevare. Det kræver, at vi følger med tiden og udvikler os. Klima og dyrevelfærd er centralt for os. Vi gør allerede meget, men vi skal gøre endnu mere.

Jeg ved godt, at det for mange først og fremmest handler om, at maden skal mætte og være billig. Men det handler også om alt det andet. Vi er som erhverv til eksamen hver eneste dag, når forbrugerne står ved køledisken vælger. Vores produkter bliver valgt fra, hvis kunderne ikke har tillid til os eller oplever, der er noget galt med produkterne. Det kan være smag, fødevaresikkerhed eller den måde, vores produkter er produceret på.

De få, som har en negativ holdning til vores erhverv, er sjældent negativt stemt over for den enkelte landmand eller dyrene, men fordi de har fokus på landbruget i samspil med klima, miljø, dyrevelfærd samt natur og biodiversitet.

Vi er superdygtige til at producere effektivt og af høj kvalitet, og vi er eksperter i at udnytte foderet og hele dyret optimalt, så intet går til spilde. Gødning går til biogas, der varmer danskernes hjem op.

I De kommende år kommer vi til – i fællesskab - at rykke endnu mere til gavn for klimaet. Og det kan vi godt. Det er min helt klare opfattelse, at landmænd er klar over det ansvar, erhvervet har, og faktisk også er klar til at tage opgaven på sig. Nogle ting skal gøres på helt andre måder end før – og det ligger der også udviklingsmuligheder i. De muligheder skal dyrkes, og samfundet omkring os skal anerkende, at udgifter til klimaløsninger i landbruget er investeringer i en grønnere fremtid.

Vores spørgeundersøgelse viser, at mange danskere synes godt om landbruget og om vores køer. De ved, at vi yder et økonomisk bidrag til den danske økonomi - også i form af arbejdspladser. De anerkender, at vi gør en indsats for at sænke klimaaftrykket. Men der er også dem (ganske få), der mener, det var bedre, at vi ingen køer har i Danmark.

Det skal vi modbevise ved som erhverv at vælge udviklingsvejen - endnu en gang.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle