Fremtidens landbrug formes på Flakkebjerg

Smartere gødskning og præcisionssprøjtning kan i fremtiden afhjælpe resistent ukrudt og skåne miljøet.

Et kamera der kan finde ukrudt, og en app der kan hjælpe med gylleudbringning.

Det kan meget vel være fremtiden, og det er hvad de forsker i på Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, som ligger i Flakkebjerg. Centeret hører under Aarhus Universitet, og der forskes i planteproduktion, husdyrproduktion, fødevarekvalitet og forbrugeradfærd. LandbrugsAvisen har været på besøg på centeret for at få et overblik over, hvor forskningen står inden for præcisionsjordbrug, blandt andet præcisionssprøjtning og intelligent gødningsanvendelse.

Formålet med forskningen er ifølge René Gislum, lektor ved Institut for Agroøkologi, i grove træk at øge produktionen og minimere miljøbelastningen. LandbrugsAvisen har talt med tre forskere om deres projekter, om hvor langt de er, og hvad potentialet er for landbruget.

App hjælper med gylleudkørsel

En app, der ved hjælp af GPS og vejrudsigter kan optimere gylleudbringning og udnyttelse. Det er, hvad seniorrådgiver Tavs Nyord fra Institut for Ingeniørvidenskab arbejder på sammen med AgroIntelli og Seges. Appen hedder NutriRoute, og kan ved hjælp af vejrudsigter, gylletype og afgrøde forudse ammoniakfordampningen. Det skal give landmanden et bedre beslutningsgrundlag for, hvor meget handelsgødning han skal følge op med, og hvor det skal bruges. Yderligere kan app’en ved hjælp af GPS foreslå de mest optimale køremønstre med så få vendinger i marken som muligt.

Bedre gødskning med LiDAR

I samme bane som NutriRoute arbejder lektor René Gislum med at optimere anvendelsen af handelsgødning. Sammen med sit hold arbejder han på at benytte LiDAR-billeder til at bestemme biomassen på en afgrøde. »Det handler grundlæggende om at øge produktionen og samtidig minimere miljøbelastningen«, siger han. Idéen med at bestemme biomassen på en afgrøde er at forsøge at måle på, om afgrøderne mangler kvælstof. Målingen vil ikke bare være generel for en mark, men vil pege på områder, hvor der mangler mere kvælstof og områder med behov for mindre. På den måde vil landmanden kunne gødske mere effektivt og med et lavere forbug af gødning. Det anslås, at man vil kunne hente op til to hkg pr. ha. Dog vil det i nogle år være mere for nogle afgrøder.

Kamera kan genkende ukrudt

Seniorforsker Rasmus Nyholm Jørgensen og hans hold fra Institut for Ingeniørvidenskab arbejder på en software, som kan genkende ukrudt. Foreløbig kan deres software genkende 27 forskellige ukrudtstyper. Teknologien benyttes i første omgang til automatisk ukrudtskortlægning og variable sprøjtekort med en, hidtil uset, høj detaljeringsgrad. Forskerne anslår på nuværende tidspunkt, at systemet kan sænke herbicidforbruget med 40-75 pct. afhængigt af marksprøjten og ukrudtsmængden. Yderligere vil systemet kunne hjælpe med at variere mængden og typen af herbicider for på den måde at undgå resistent ukrudt.

Faktaboks

AU Flakkebjerg

  • Hedder officielt DCA-Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.
  • Består primært af institutterne for agroøkologi, husdyrvidenskab og fødevarer.
  • Råder over godt 200 ha jord og 16.000 kvm bygninger.
  • Har ca. 150 ansatte, hvoraf ca. halvdelen er forskere og ph.d.-studerende.
  • Står for rådgivning af myndighederne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle