Fremtidslandmand fik kontant besked: Gå hjem og pas dine grise

Udvalgt til weekend: Lene Conradsen og Peter Bruun sælger alle deres grise til Rema 1000 og er glade for samarbejdet, men vejen dertil var lang.

To gange om ugen kommer svinetransporten og henter frilandsgrise hos Lene Conradsen og Peter Bruun i Vorslunde ved Give. Nogle timer senere når den frem til et lille privat slagteri i Videbæk på Sjælland, hvor dagen er sat af til at slagte lige netop deres grise. Derfra kommer de videre ud og bliver forarbejdet forskellige steder og ender i pakker med billede af Lene og Peter, der smiler til forbrugerne med en frilandsgris mellem sig.

"Vi er meget glade for den aftale. Vi føler virkelig, at der er et samarbejde med Rema 1000 om vores produkt, og vi har fået en masse direkte kontakt til forbrugerne", siger landmandsparret.

Lene Conradsen og Peter Bruun har 850 søer på friland og producerer årligt 21.500 slagtesvin. Dermed går der ugentligt 420 slagtesvin ud til Remas butikker. De 450 hektar, der hører til gården, er bortforpagtet.

Tog lang tid

Aftalen kom i stand efter flere års ihærdigt arbejde.

Overvejelserne begyndte i 2015 og skyldtes ikke mindst et behov for at forbedre økonomien. Dengang leverede de til Friland.

"Vi tænkte på, om vi kunne sælge lokalt med en historie. Men Danish Crown er for stor til storytelling, det var de ikke gearet til. Og det var som om, de var mere interesserede i øko-grise. Vores frilandsgrise kom lidt i baggrunden, følte vi", siger Peter Bruun.

Han prøvede at råbe Friland op, og han overvejede andre løsninger, men det var ikke nemt. Arbejdet var ved at gå i stå.

"Jeg lagde trolden i dåsen igen og sagde, at hvis det kunne lade sig gøre, var der nok andre, der havde gjort det. Og landbrugscentret sagde også til Peter, at han hellere skulle gå hjem og passe sine grise", smiler Lene Conradsen.

Men Peter Bruun var stædig. Han kontaktede Frilands tidligere direktør Karsten Dejbjerg, der havde lavet sit eget omsætningsselskab.

"Han var fyr og flamme, og så gik vi i gang med at lave et koncept".

Tredeling af arbejdet

Konceptet er, at Lene og Peter producerer grisene. Karsten Dejbjergs selskab, Tamaco, står for det praktiske fra gård til supermarked, og supermarkedet sælger pakkerne.

"Vi slipper grisene på rampen", siger Peter Bruun.

Tamaco står for at fordele de produkter, der kommer ud af grisene til butikkerne, der består af selvstændige købmænd, der bestiller 2-3 gange om ugen.

"Så må de få det til at passe", tilføjer han.

Lang proces

Det tog dog tid at nå så langt. Først kontaktede de en supermarkedskæde, så en anden og endelig Rema 1000, hvor det blev til realitetsforhandlinger.

"Det var hårde forhandlinger og bestemt ikke noget, vi kunne gøre alene", siger Peter.

Aftalen var, at Rema 1000 skulle aftage alle grise. Lene og Peter regnede på, hvad de skulle forlange.

"Den gennemsnitlige notering havde været 10 kr. pr. kg i de seneste 10 år, og så skulle vi have et fast tillæg, der sikrede os en stabil økonomi", tilføjer han.

Tillæggets størrelse vil de ikke ud med. Det er tilfredsstillende for Lene og Peter, uden at de bliver forgyldt, men tillægget er også uafhængigt af svinenoteringen, så de for tiden kan glæde sig over en høj notering.

"Det er en god forretning", siger Peter Bruun.

Regnede og regnede

Nu var det Tamacos tur til at regne ud, hvad de produkter, der ender i Rema 1000, skulle koste.

De regnede og regnede i flere måneder. Rema fik tallene og meldte tilbage, at der var produkter, der ikke kunne bære de priser. Så regnede Tamaco videre og fordelte vægten anderledes, og til sidst var der en aftale i hus.

I 2017 skrev de under på aftalen, og i marts 2018 begyndte de at levere.

"Men nu var den hårde tone også væk. Efter at aftalen var i hus, har Rema været en fantastisk samarbejdspartner. De er virkelig positive. De er ikke en modstander, men en medspiller, og vi føler nu, at konceptet er noget, vi har sammen med dem", understreger Lene Conradsen.

Åben stald og demoer

Aftalen handler om andet end at levere grise. Lene Conradsen og Peter Bruun er ikke bare et billede på pakkerne i supermarkedet, men skal også stille op direkte over for forbrugerne.

For eksempel er der åbent gård den første lørdag i hver måned, hvor alle kan komme forbi og se grisene i stalden og markerne.

"Der kommer mellem nul og 30, og det tager typisk cirka tre timer", siger Lene Conradsen.

Nu og da skal Lene og Peter også ud i butikkerne og fortælle forbrugerne om frilandsproduktionen.

"Det er noget, Rema styrer. Vi kan jo ikke tage ud hele tiden. Når de spørger, siger vi ja, og det er 2-3 gange om året", siger Peter Bruun.

Åben stald og demonstrationer i butikkerne er ikke noget, de får særskilt betaling for.

"Vi er jo med til at promovere salg af vores egne grise", siger han.

Lene Conradsen og Peter Bruuns bedrift er en af de tre bedrifter, der er kåret som Fremtidens Landmænd 2020 som er kåret af Landbrugsmedierne og Seges og priserne er sponsoreret af Jyske Bank, Sagro, Bridgestone og Agromek

Faktaboks

Derfor er de vindere i kategorien afsætning:

  • Prisen som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning gives til en bedrift, der har udviklet nye kreative salgskanaler med direkte kontakt til kunderne.
  • Ægteparret Lene Conradsen og Peter Bruun har evnet at skabe en økonomisk sund forretning ved at forene deres landmandsskab med Tamacos og Rema 1000s afsætningskraft. De leverer dermed et unikt produkt under eget navn, men kan samtidig have fordelen af at være en del af et professionelt selskab i detailhandlen.
  • Sammen med afsætningsselskabet Tamaco tog selv kontakt til mulige købere og måtte gennem lange forhandlinger, før en gensidigt forpligtende aftale var på plads.

Greensgaard:

  • Lene Conradsen og Peter Bruun
  • 850 frilandssøer og produktion af 21.500 slagtesvin
  • 450 hektar, der alle er lejet ud og afregnes med korn, der byttes til foder hos grovvaren
  • Ekstra dyrevelfærd, anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og har tre hjerter i dyrevelfærdsmærkningen
  • Bruger 2.500 baller halm à 500 kg årligt
  • Lene 43 år og Peter 54 år er samboende. Fælles har de to børn, og Peter har tre voksne børn 

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle