Fremtidslandmand: "Jeg er doven og utålmodig"

Udvalgt til weekend: Der er ikke noget redskab eller maskineri Henning Thybo og hans medarbejdere har lavet, som ikke kører længere, for han er stædig.

Henning Thybo har et motto: "Det man ikke kan købe, må man selv lave".

Det motto er drivkraften i hans arbejde som landmand. I de sidste 25 år har han gjort en dyd ud af at udvikle og opfinde ny mekanik, der kan effektivisere især hans kartoffelproduktion.

"Jeg er doven og utålmodig. Jeg gider ikke lave meget, og det skal gå helt vild stærkt. Det er min drivkraft", siger han.

Inden i ham bor også en Georg Gearløs, som har fornemmelse for teknologi. Han kan se for sit indre øje, hvordan man kan gøre ting nemmere og smartere.

"Der er ikke noget, vi ikke har stået og rodet med, bortset fra sprøjte og mejetærsker, som jo er noget, alle bruger. Men kartofler er en lille niche, så der er ikke udviklet så mange ting, og så har vi selv arbejdet med det", siger han.

Miljøplastik

Listen over opfindelser er lang. Allerede før plastik kom på samfundsdagsordenen, opfandt han en plastikopruller. I stedet for at smide plasticen på kartoffelkulerne ud bliver den rullet op og brugt igen. Det samme gælder fibertex og net. Oprulleren opfandt han allerede for 15 år siden, fordi de var irriterede over at bøvle med plastik, der bare skulle smides væk. I dag er det et højt skattet miljø- og klimatiltag.

"Nu bruger vi plastikken igen, og der kommer kun ny plastik på de gode kartofler, der skal ligge længst tid", siger han.

Erstatning for Reglone

Henning Thybo har også været med til at udvikle en aftopper til kartoflerne, en såkaldt crowncrusher, som kan standse væksten, når man ikke længere må sprøjte med Reglone.

Arbejdet med aftopperen kom i stand, fordi han har 26 hektar med kartoffelforsøg. Dels for landsforsøg, dels for KMC, dels for Tystofte (sortsafprøvning, red.). Af de mange forsøg med strøm, ild og syrer er det crowncrusheren, der tiltaler ham mest.

"Den skærer toppen af lige i jordoverfladen, og så er kunsten at dække det grønne til med jord igen, så planten ikke vokser videre, men tror, den er helt færdig med at gro", forklarer han.

Det kræver en nøje justering af redskabet.

Samtidig kan han godt lide, når han kan være med til at finde effektive løsninger, som også leverer på de dagsordener, samfundet er optaget af – for eksempel mindre plastic og færre pesticider.

En anden opfindelse, han er stolt af, er en 12-rækket kartoffellægger.

"Vi havde en firerækket lægger og en 12-rækket renser. Det var ikke til at få til at fungere sammen. Nu har vi en 12-rækket lægger, der kan have 15 ton kartofler med, og vi har udviklet et »indklap«, så den ikke er bredere end, at vi kan køre på vejen med den. Det har vi taget patent på", siger han.

Der var fabrikken Fasterholt med, men det meste har han selv lagt penge og kræfter i.

Spørger løs

Inspirationen til at udvikle nye løsninger henter Henning Thybo mange steder.

"Når jeg får en idé, tænker jeg, det er let, man skal bare lige... Men så kommer der altid problemer. Der kommer min stædighed ind, så vi bliver ved og ved, til det lykkes. Men jeg spørger mig utrolig meget for. Jeg presser det sidste ud af folk. Da jeg skulle udvikle min vogn til at sprede protamylase (inddampet frugtvand fra kartoffelmelsfabrikken, red.), spurgte jeg en, om jeg kunne få et klippekort til 100 spørgsmål – og det brugte jeg vist op. På et tidspunkt spurgte han i hvert fald, om jeg skulle forny det", griner Henning Thybo.

Henning Thybo er en af tre landmænd, der er kåret som Fremtidens Landmænd 2020 som er kåret af Landbrugsmedierne og Seges og priserne er sponsoreret af Jyske Bank, Sagro, Bridgestone og Agromek. 

Faktaboks

Derfor vinder han teknologiprisen:

  • Teknologiprisen gives til en landmand, der har udviklet sin bedrift med den nyeste teknologi og evner at bruge teknologien til at forbedre bedriftens økonomi.
  • Henning Thybo vinder prisen, fordi han forener sin egen nysgerrighed og opfindsomhed med en stor indsigt i og brug af de fælles digitale løsninger. Ved at forene GPS-styring med praktiske ’smedeløsninger’ på bedriften får han skabt noget, der rent faktisk fungerer i den hårde virkelighed ude i marken. Han samarbejder med alle, der kan bidrage til udviklingen - rådgivere, virksomheder, kolleger og ansatte - og de nye idéer har altid til formål at øge virksomhedens økonomiske resultater.

Fakta om bedriften:

  • 52 år, planteavler, Arnborg 
  • Dyrker 480 hektar, deraf 208 hektar kartofler, 70 hektar græsfrø og resten maltbyg 
  • Udbytte: 87 ton stivelse pr. hektar i gns.
  • Driver planteavl med investeringsselskab i Polen
  • Medejer af malkekvægsbedrift
  • En fast medarbejder plus ofte elever
  • Næstformand Brande Kartoffelmelsfabrik og bestyrelsesmedlem i KMC
  • Gift med Karen og har tre voksne døtre

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle