Fremtidsvision: Klima-neutralitet skal give mine produkter merværdi

Michael Bundgaard satser på, at velsmagende, klimaneutrale produkter, der er sundere, og hvor fordelene kan dokumenteres, kan afregnes til en bedre pris.

I dag handler det alt for meget om bare at lave mange kilo, når man er landmand. Det mener Michael Bundgaard, der hellere vil gå en anden vej. En vej, hvor man får flere penge for at gøre det bedre, så kiloene ikke betyder så meget.

Han har i en årrække arbejdet med bedriftens bæredygtighed gennem Conservation Agriculture, men det giver ikke en højere afregning. Derfor er ambitionen at arbejde med dokumentationen for, at produkterne rent faktisk lever op til, at de er klimaneutrale eller måske ligefrem klimanegative, sundere og velsmagende.

"Jeg er inspireret af Gate Brown i USA. Når andre får 3 dollar for majs, sælger han samme mængde for 12 dollar. Hans venner køber majsen, og den ene laver taco shells, mens den anden laver bourbon. Vennerne betaler gerne ekstra, for de kan øge værdien endnu mere på deres produkter, når majsen har en historie med sig", forklarer Michael Bundgaard.

Derfor har Michael Bundgaard allieret sig med en rådgiver for at lave en strategi for produktion af korn, som har en merværdi med sig på klima, sundhed og smag.

"Det er vigtigt for mig, at det er på grund af dyrkningsmetoden, de har fordelene. Vi skal ikke betale os fra problemet ved at købe klimacertifikater for at nå i mål. Vi løser CO2-problemet ved at lade jorden arbejde for os", siger han.

Dokumentation

Dokumentation i forhold til sundhed skal også være på plads, hvis han skal reklamere med det, understreger han. Alt for mange påstår alt for meget om bæredygtighed, uden at det er underbygget.

"Det er et problem, at man efterhånden kan købe en appelsin uden C-vitamin, fordi man kun går efter at høste mange kilo. Sunde fødevarer trækker solens stråler ned i jorden, og sollys er som foder til dyr og planter", uddyber Michael Bundgaard.

Et rigt liv af dyr, gode svampe og planteorganismer i jorden er med til at gøre den sund og næringsrig. Det er med til at hæve jordens kulstofindhold og bremse klimaforandringer, fordi det kulstof, der kommer ned i jorden, ellers ville være CO2 i luften.

"Der er aldrig nogen, der snakker om sund jord. Det er kun udbytte, udbytte, udbytte", pointerer han.

Stort fokus i USA

Også her sammenligner han med USA.

"Derovre kan man næsten ikke læse et landbrugsblad længere, uden at det handler om jordsundhed. Det handler om at forvandle jorden fra at være en sten til at være en grydesvamp", siger han.

En sten kan ikke suge vand. Det kan en grydesvamp, og dermed kan den indeholde næringsstoffer og gøre dem tilgængelige for planternes rødder.

Med tusindvis af grise i Klitgaard Agros stalde har Michael Bundgaard masser af husdyrgødning til sine marker. Det er han glad for, da det giver mikroorganismerne i jorden mere at leve af end, hvis det var handelsgødning. Nu vil han undlade at give handelsgødning på et mindre areal for at se, om den sunde jord og husdyrgødningen kan forsyne planterne godt nok med næringsstoffer - teste, om han kan lave det klimaneutrale, sunde produkt.

"Jeg ville ønske, jeg kunne undgå handelsgødning helt, for det er et gok i nøden til mikroorganismerne, og det er ellers dem, der får jorden til at virke", siger han.

Faktaboks

Klitgaard Agro:

  • 2.200 hektar, deraf 2.000 med afgrøder, korn, raps, hestebønner og græsfrø, opfeder i alt 120.000 slagtesvin.
  • 90 procent af arealet er Conservation Agriculture, hvor der ikke sker jordbehandling, der er sædskifte, og jorden er altid dækket af afgrøder.
  • 5 stk. 1 mW vindmøller og to biogasanlæg producerer.
  • Ejere: Michael Bundgaard og hans far Anders Bundgaard.
  • Michael Bundgaard er agrarøkonom og gift med Tabitha, og de har børnene Anders 14, Thea 12 og Sara 10 år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle