Friheden kom på spil i corona-året, hvor landboformand gik til filmen

LHN-formand Jørgen Popp Petersen er under mistanke for en grum forbrydelse i ny spillefilm fra grænselandet. Det var faktisk noget af det bedste i 2020, hvor friheden kom under pres på grund af corona, forklarer han.

2020 var et ganske særligt år i Sønderjylland, hvor 100-året for Genforeningen skulle have præget hele året. Mange festligheder måtte dog udsættes på grund af pandemien.

Jørgen Popp Petersen, formand for landboforeningen LHN i Tinglev og medlem af det tyske mindretal i Sønderjylland, har ikke meget godt at sige om året, selvom han gerne fester for fredelig sameksistens.

Men i stedet for festlighederne blev det blev et år, hvor virkeligheden overgik fantasien på en helt uventet måde.

"Det får mig til at tænke på det gamle ordsprog: Ingen kender dagen, før solen går ned. Sådan var det i 2020".

For sønderjyder fik året ellers en festlig start med regeringens gallaforestilling i Det Kongelige Teater 10. januar som optakt til markeringen af 100-året for Genforeningen.

Jørgen Popp Petersen og mange andre sønderjyder var med og nød en fornem aften i deres stiveste puds. 
Men snart tog corona-epidemien over, og for LHN-formanden er det især nedlukningen af den dansk-tyske grænse i marts-juni, der har prentet sig ind.

"Grænselukningerne i sommer kom til at overskygge alt andet".

Betonklodser på grænsen

Det uventede tilbageslag for det grænseoverskridende samarbejde, som er LHN's og det tyske mindretals hjertesag, var et hårdt slag for både foreningen og for Jørgen Popp Petersen.

De lukkede grænseovergange, spærret med betonklodser, betød, at mange af de møder, arrangementer og kontakter, der normalt er hverdagen i mindretallets landboforening, måtte sættes på stand by.

Det gav bøvl og besvær for landmænd fra nord og syd, der havde brug for at passere grænsen med landbrugsmaskiner. Men det mentale slag var næsten større, mener Jørgen Popp.

"For mennesker er det ultimative gode frihed. Som for mennesker i Østeuropa tidigere er den vigtigere, end om man har smør eller margarine til brødet. Vi har i alt fald følt, at det var en rejse i modsat retning".

"Samtidig tænker man jo, at det ikke er betonklodser og landegrænser, der stopper en virus".

Grænseløs kærlighed

Nogle af dem, der satte et menneskeligt ansigt på, hvad de lukkede grænser betød, blev et ældre, dansk-tysk kærestepar, danske Inga på 85 og tyske Karsten på 89.

Mens grænsen var lukket, så deres ellers daglige, gensidige besøg var forhindret, mødtes de hver dag til termokaffe hen over den lukkede grænsebom. 

Henrik Frandsen, borgmester i Tønder og tidligere viceformand i Landbrug & Fødevarer, cyklede forbi en dag og var med sit foto af det ældre par med til at give historien vinger i både Danmark, Tyskland og verdenspressen.

Nu også TV-berømte

Jørgen Popp har en aktuel og ekstra krølle på den søde historie: 

I ugen før jul fik parret fornyet berømmelsen af den tyske TV-guru Thomas Gottschalk, som i mere end 20 år har været vært ved et meget populært, tysk TV-underholdningsshow, "Wetten, dass..."

Efter næsten 10 års pause skulle showet have et sidste comeback i 2020. Det er nu, for seerne meget skuffende, udsat til 2021 på grund af corona, men det trofaste TV-publikum  blev ikke helt snydt:

Der kom en enkelt særudsendelse ud i ugen op til jul. 

Her havde Thomas Gottschalk arrangeret en festaften over temaet "ting, der blev forsømt i 2020". Heri indgik en festaften for det aldrende dansk-tyske par som en hyldest til deres grænseoverskridende kærlighed.

"De havde fået en stjernekok til at lave mad til dem. Det blev meget festligt og det var, så de her showfolk stod med tårer i øjnene", siger Jørgen Popp, der selv fulgte det hele på TV-skærmen.

Under mistanke

Året 2020 har ikke kun været sort i sort, sammenfatter LHN-formanden.

Grænserne er ikke længere lukket, og Jørgen Popp glæder sig over en sjov og spændende, personlig oplevelse i efteråret:

Her fik LHN-formanden, der også er formand for Slesvigsk Parti i Tønder, en birolle i en ny, tysk-dansk krimifilm fra og om grænselandet: ”Kroen ved Vidåen”. 

Jørgen Popp spiller en kommunalpolitiker fra Tønder, (som han også er det i virkeligheden), som på mistænkelig vis er den sidste, der har set et senere mordoffer i levende live.

Offeret findes vistnok død hængende på vildsvinehegnet ved grænsen, og Jørgen Popps karakter påkalder sig hurtigt politiets interesse. 

Overfor LandbrugsAvisen bedyrer han sin karakters uskyld. Om det er bevidst vildledning afklares først til efteråret 2021, når filmen udgives.

"Jeg var kun med i to dage, og jeg kender faktisk ikke hele handlingen. Jeg ved bare, at jeg ikke er skurk", insisterer Jørgen Popp.

Han håber det bedste for det nye år, for dyrskuer og kulturliv.

"Vi trykker tommelfingre. Jeg savner dyrskuerne og Tønderfestivalen helt ekstremt".

Faktaboks

Kroen ved Vidåen

Flmprojektet "Kroen ved Vidåen" er en  humoristisk film med et krimi-plot som skal markere 2020-jubilæet.

Filmen sætter bl.a. fokus på den sproglige mangfoldighed i grænselandet,  hvor der fortsat tales både dansk, sønderjysk, tysk, plattysk og frisisk.

I filmen mødes mennesker nord og syd for grænsen for at diskutere politiske, historiske og samfundsmæssige emner.

Det er planlagt at vise filmen i 3-4 lokale biografer og senere på nettet.

Kroen ved Vidåen produvere i et samarbejde  mellem Bund Deutscher Nordschleswiger og Et Nordfriisk Teooter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle