Frilandsgrise jubler også: Højeste notering nogensinde

Efterspørgsel fra New Zealand og generelt godt salg hiver frilandsgrisene med op i pris.

Mens de konventionelle svineproducenter det seneste år har indkasseret den ene stigning efter den anden, har der været anderledes stille hos producenterne, der leverer frilands- og økogrise til Danish Crowns specialproduktion i datterselskabet Friland.

Men frilandsgrisene - og deres producenter - kan nu også deltage lidt i jublen.

Friland melder, at prisen for den kommende uge vil lande på det højeste niveau nogensinde. Det sker med en samlet notering på 16,70 kr per kilo. Hidtil var højeste pris 16,50 kr. per kilo som den var i uge 40 i 2012.

Hvor det for de konventionelle producenter især er den asiatiske afsætning, der er eksploderet og har bragt hver eneste kilo kød op med 5,6 kroner i værdi på bare et år, så er det helt andre mekanismer, der trækker i specialgrisene hos Friland.

Forventning: Mere kan komme

"På grund af stramme regler og procedurer omkring økologi i Kina, har vi ikke haft mulighed for at følge med vores konventionelle kollegaer ind på markedet, og det gør sig også gældende for salget af Frilandsgris", forklarer nyudnævnt direktør i Friland, Claus Hein i en pressemeddelelse.

"I detail sælger vi en stor mængde Frilandsgris gennem blandt andre Meny-slagterne, der gør et stort stykke arbejde med at markedsføre Frilandsgris i Danmark. På eksporten har vi fokus på nuværende og nye markeder, hvor vi begynder at se en positiv udvikling på både Frilandsgris og grisekød fra Friland Økologi", udtaler han.

Ifølge planlægningsassistent Henrik Nielsen fra selskabet, kan der være mere i vente.

"Vi har en del kunder, som er begyndt at efterspørge mere, og hvor vi sidste år havde begrænset salg til New Zealand, har vi nu en kontinuerlig eksport. Vi går snart pølsesæsonen i møde, og der er stadig en rigtig god interesse og afsætning i pølser med Frilandsgris, så jeg kan godt se for mig, at tallene kan blive endnu bedre, og det kommer jo i sidste ende landmændene til gode", siger han.

Øko-grise har det stadig svært

Den samlede afregning på økologisk grisekød bliver ligeledes hævet med 30 øre pr. kg. fra uge 10, men her er der langt fra tale om en rekord.

Prisen er blevet mærkbart højere end lavpunktet i august, hvor noteringen var under 20 kroner per kilo.

Men der er fra de nuværende 21,05 kr per kilo stadig langt op til det niveau på omkring 22-24 kroner per kilo, som de fleste leverandører skal have for at få økonomien til at hænge sammen.

"Selvom vi oplever positive tendenser i markedet, er udbuddet af økologisk grisekød ganske højt i øjeblikket. Derfor søger vi hele tiden efter nye muligheder, der kan bringe os ind hos nye kunder og markeder", siger Claus Hein.
 

Obs. Artiklen er rettet kl. 15.08. tidligere fremgik det at det var højeste pris i 7 år. Det er nu rettet til nogensinde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle