Fritidslandbrug: Vi bryder os ikke om nedvisning

Hanne og Brian satser på at dyrke nicheafgrøder, høster med en lille Dronningborg D3000 og bryder sig ikke om Roundup.

På Hauregård blev der høstet vinterbyg - og her fangede Hanne Mikkelsen et billede i en skøn vinkel ud af sidespejlet i en MF 5410. 

"Vi synes selv, at vi har fået det hele med: Nyt og gammelt maskineri, der arbejder perfekt side om side. Både blå himmel og gylden aftensol - og så heldigvis en god høst," forklarer Hanne Mikkelsen og Brian Haure om det indsendte billede og afslutter: 

"Så kan det næsten ikke blive større!"

De driver fritidslandbruget Hauregård i Tørring. Her driver de 40 hektar "på den jyske højderyg", meget tæt på vandskelslinjen. 

"Vi har få kilometer til Gudenåens udspring i Tinnet Krat og Skjern Å's udspring. Gudenåen løber jo mod øst og Skjern Å naturligvis mod vest. Området har meget store naturværdier og byder på nogen af landets smukkeste landskaber," forklarer Brian Haure. 

Parret forsøger at dyrke nicheafgrøder, som ikke er interessante for store landbrug: 

"Det er for eksempel vårraps til fremavl, der skal bruges til udsæd i Baltikum og Rusland. Og så dyrker vi hvert år foder- og sukkerroer til salg til kødkvæg, frilandsgrise, kaninavlere, jægere og andre. Vårhvede til brød, har vi også," bliver der forklaret. 

De 40 hektar er fordelt ud over mange små marker, hvor de høster med en lille Dronningborg D3000.

"Det vil være uforholdsmæssigt alt for det at lade maskinstationen gøre det. Vi har kun to større marker, som maskinsationen høster," forklarer Brian Haure. 

Når det kommer til traktorene har de en Massey Ferguson med 95 hk fra 2013 og en helt ny MF med 85 hk samt en veteran 35X fra 1964. 

"Vi er dødtrætte af reparationsregninger på gamle maskiner, så med købet af den sidste traktor forsvandt de helt gamle MF'ere," fortsætter han. 

Gazelle-maskinhandler udvider igenMaskiner 15. december · 14:44

Indtil videre har parret kun høstet vinterbyg af storten Frigg. 

"Det er gået rigtig godt med 7,5 ton råvare pr. hektar og en vandprocent på ca. 17,8. Nærmest rekord på vores lette jord," forklarer Brian Haure. 

"Udfordringen var, at vinterbyggen var uens moden. Vi kunne hav eløst problemet med en Roundup sprøjtning inden høst, men vi bryder os ikke om det."

Næste gang parret skal i gang med høsten bliver formentlig, når de skal høste rug. 

"Vores markplan er atypisk for så lille et landbrug. Vi har vinterbyg, vårbyg, havre, rug, vinterhvede, vårhvede, roer og græs, og til næste år har vi også vinterraps. Vores jord er meget uensartet. Isen har jo rodet rundt med det hele for ca. 10.000 år siden," forklarer Brian Haure og fortsætter:

"Derfor forsøger vi at have den mest velegnede afgrøde på de enkelte marker, og det er sjældent, at alle afgrøder svigter. For eksempel høstede vi rekordudbytte i havre sidste år, mens vårbyggen skuffede."

Udover de 40 hektar planteavl, er parret også begyndt at opbygge en besætning af Rød Dansk Malkerace anno 1970, som er bevaringsværdig i regi af Danske Husdyrgenetiske Ressourcer. 

"I 50'erne og 60'erne udgjorde racen over 60% af malkekøerne i Danmark og blev eksporteret til mange lande. Vi har en ko med kalv, hvor afstamningen kan dokumenteres tilbage til 1905. Der er under 100 hundyr tilbage med pålidelige stamtavler på det niveau. Så det er sidste udkald, hvis racen skal bevares," afslutter Brian Haure. 

Med det indsendte billede deltager parret i dette års Skyd høsten bedst, hvor de kan vinde en høstlakage og hovedpræmien i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage? Så klik her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Mere om temaet

Faktaboks

kyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg og vinterraps.
  • Mangler høst: Hvidkløver, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug og havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu