Fritidslandmand: Mejetærsker kørte fast tre gange på to dage

Henrik og Anette Bang Jensen har haft nok at bøvle med i høsten. Hele tre gange er deres mejetærsker kørt fast.

Hos Henrik og Anette Bang Jensen på Åmosegård i Grevinge på Sjælland beskrives årets høst som bemærkelsesværdig. 

Parret driver sammen et fritidslandbrug på 31 hektar. 

"Det er min kone Anette, der er ud af landmandsslægt, hun er 6. generation på gården, som vi overtog i 1992. Gården er på 31 hektar, så vi arbejder begge fuldtid ude, Anette som voksenunderviser hos AOF i Kalundborg og jeg er chefkonsulent i miljøafdelingen hos L&F på Axelborg," oplyser Henrik Bang Jensen.

Af ejendommens 31 hektar kan de 26 reelt dyrkes.

"Vi har ni hektar, der ligger mere eller mindre permanent som brak eller med græs," oplyser Henrik Bang og fortæller, at  der er mange sten på nogle af arealerne.

"De arealer har som regel også lav dyrkningssikkerhed, så for os, der skal sælge alt kornet i høst og hyre maskinstationen til det meste, er der ikke meget økonomi i de ringeste arealer. Hvad de ikke har i økonomisk kvalitet, har de til gengæld i herlighedsværdi, så det må man glæde sig over," fortæller Henrik Bang Jensen.

Parret kører selv gødning ud, samler sten og tromler. I år har de 17 hektar, der har været i dyrket, fordelt sig på ca 13 hektar med vinterbyg og ca . fire hektar med vårbyg.

"Det har været en bemærkelsesværdig høst på den måde at det lykkedes Ole og Peter med mejetærskeren at køre fast 3 gange på 2 dage. De forudgående 25 år er det sket én gang, at mejetærskeren er kørt fast," fortæller Henrik Bang Jensen og fortsætter:

"Vi fik i de knapt to uger op til vi høstede hele juli og august nedbør og det var vådt i forvejen. Vi har høstet 6 tons vinterbyg pr. hektar og jeg vurderer at vi har mistet op mod 15 procent af udbyttet på grund af nedknækning og arealer som der måtte køres uden om, oplyser han.

Slagteri ramt af brand på værst tænkelig tid - DC-top roser jætteindsats 14. december · 10:52

Vandprocenten har ligget på omkring 15 procent. 

Til halmkørslen har de en New Holland småballepresse 378 med en Ursus 902 foran. 

"Vi  kører med to Egebjerg ballevogne med ca. 80 baller i hver, og det er vores gode gamle David Brown 1210, der pendler frem og tilbage med vognene. Vores naboer stiller gladeligt op og giver en hånd med, men da de ikke driver landbrug, kan vi ikke gøre gengæld med at hjælpe i høst, så det må blive til et høstgilde i stedet," fortæller Henrik Bang.

På Åmosegård mangler de stadig at høste vårbyggen, men det bliver snart oplyser han.

Henrik Bang Jensen deltager i Skyd høsten bedst. Her kan han både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

 

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Alle afgrøder er blevet høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu