Fritzner: Tørkepakke har intet reddet for dansk landbrug

Landbrugets gæld er så massiv, at erhvervet over 10 år har betalt 102 mia. kroner i renter, sagde Povl Fritzner ved årsmødet for Østlige Øers Landboforeninger.

Tørkepakkens 220 mio. kr. til landbruget har reddet ’absolut ingenting’ for danske landmænd.

Det sagde Povl Fritzner, formand for Østlige Øers Landboforeninger, i sin beretning ved det 25. årsmøde for Østlige Øers Landboforeninger mandag 29. oktober i Sorø.

Han henviste til, at danske landmænd nu er så forgældede, at alene det at servicere gælden har kostet 102 mia. kroner i renter til realkredit og banker over en 10-årig periode, fra 2006 til 2016.

(Det svarer til tre-fire Storebæltsbroer, red.)

Gæld overskygger at

"Landmændenes problemer er lige så alvorlige og kroniske i dag som de var før tørkepakken. De altoverskyggende problemer er velkendte og handler om to ting: Massiv gæld og en noget anderledes forretningsmodel end vores nabolande", sagde Povl Fritzner.

Han henviste til, at landbrugets gæld ifølge Danmarks Statistik er steget med 64 pct. på 11 år - fra 215 mia. kr. i 2005 til 353 mia. kr. i 2016.

Og selvom vi er inde i et opsving, svinder det ikke på gælden i landbruget.

"Renten er nul og alligevel er gælden frosset fast i vores erhverv".

Betaler mia. i renter

Men nul-renten er da heller ikke en virkelighed, som landmændene oplever, sagde Povl Fritzner.

"I 2016 betalte landbruget otte mia. kroner i renter til realkredit og banker. Fra 2006 til 2016 har landmændene betalt svimlende 102 mia. kroner i renter for at servicere gælden.Tallene kalder på politisk lederskab og en bred politisk stillingtagen til, hvad man egentlig vil med det danske landbrug".

Grådighedskultur

Povl Fritzner skød med skarpt mod hvidvask-sagerne i den finansielle verden og rettede skytset mod de to største banker i Danmark, Den Danske Bank og Nordea, ’hvor grådighedskulturen ingen ende vil tage’.

Han kritiserede også liberaliseringen af det danske realkreditsystem, som bl.a. har ført til, at bidragssatserne er eksploderet.

Mens udlånet er steget med 15 pct. siden 2008, er omkostningerne til bidrag ifølge Povl Fritzner steget med 156 pct.

I 2016 var bidragssatserne for hele landbruget på 2,7 mia. kr. Samtidig er den maksimale lånegræne hos realkreditinstitutterne i dag 70 pt.

"Vi ser rigtig mange dygtige effektive producenter der ikke kan servicere den høje gæld, fordi 40-50 pct. af belåningen er bankgæld og vores produkter kan ikke afsættes til verdensmarkedet til priser der, gør det muligt at servicere de dyre banklån", sagde Povl Fritzner.

Kan ikke fortsætte

Povl Fritzner beklagede også det manglende generationsskifte og oplyste, at der i de to første kvartaler i år er handlet et antal hektar, der svarer til, at det vil tage 74 år at omsætte al jord i dansk landbrug.

"Det kan ikke fortsætte 10 år mere".

Povl Fritzner efterlyste derfor en ’nødvendig, økonomisk genopretningspolitik for dansk landbrug’ - »Med mindre ønsket, er at et stigende antal eksterne investorer fra ind- og udland skal overtage den danske jord.«

"Utilstedeligt"

Povl Fritzner rettede undervejs et hårdt angreb mod nationalbankdirektør Lars Rohde, som i bl.a. LandbrugsAvisen har udtalt, at hvert tredje landbrug bør lukke.

"Udtalelserne er af værste skuffe. Jeg finder personligt udtalelserne for nedværdigende og utilstedelige", sagde Povl Fritzner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle