Frost gav vindmaskiner på blåbærplantage ekstra arbejde

En usædvanlig lang periode med nattefrost i april har kostet hos Halskenbjerg i Sydjylland. Vindmaskiner har stået tændt i dobbelt så lang tid som normalt.

Efter mange dage med frostnætter i april, kan Kaj Nedergaard Jepsen se de første resultater af frostens skader på hans 20 hektar blåbær.

Plantagen Halskenbjerg, der befinder sig ved Sønder-Omme i Sydjylland, står på frimark og uden fiberdug. Kaj Nedergaard Jepsen kan ikke komme nærmere ind på, hvor stort et udbytte, han har mistet, men det har kostet.

"Vi kan se, at bærrene er blevet ramt af frost, fordi nogle buske mangler bær. I år har vi været nede på seks grader frost, og blåbærrene kan højest klare fire grader om foråret," siger Kaj Nedergaard Jepsen.

Vindmaskiner kørte på døgndrift

For to år siden købte han sammen med sin hustru fire vindmaskiner. De kan modvirke skader fra frost ved at blæse varm luft fra oven og ned mod buskene.

"Normalt står de mellem fem og ti nætter, men i år har det været 25. Det er en meget kraftig stigning. Vi havde 20 dage med frost i april, og så kom der også lige et par dage mere i maj. Vi kan kun håbe på, det ikke bliver nær så slemt næste år," fortæller han.

De 30 forskellige sorter af blåbær bliver både produceret, pakket og sendt ud fra Halskenbjerg. Salget går til store grossister som Coop og Dansk Supermarked. Plantagen har også en gårdbutik og pluk-selv. 

Om cirka to uger begynder høsten af de første blåbær.

"Sidste år var der tørke, og året før det, var der også forårsfrost. Lige nu er jeg afventende om udbyttet. Det hele er lidt stilhed før stormen," lyder det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle