Frugtplantage må udvide: Bær er et hit

Sommeren har indtil videre været god for hindbær og jordbær hos Engvang Frugt og Specialiteter, men frost i foråret har medført en halv høst af æbler.

Det er svært at sige sommer uden at tænke på friske, danske jordbær og hindbær. To slags bær, som forbrugerne er vilde med, og det kan de mærke på frugtplantagen Engvang Frugt og Specialiteter ved Stevns Kommune på Sjælland. 

Plantagen rummer kun 0,7 hektar med jordbær i tunneller og 0,4 hektar hindbær. Alligevel er frugten populær nok til, at bærrene både går til lokale supermarkeder, egen gårdbutik og pluk-selv.

Hindbærrene begyndte at blive modne og klar til pluk-selv for cirka en uge siden, hvilket er normalt. Både jordbær og hindbær ser ifølge medejer og produktionsgartner Annelise Nielsen fornuftige ud.

"Der er en stor høst af hindbær i år, fordi de er følsomme ved for meget varme, så de har sat blomster i år. Hindbær fortsætter med at blomstre, efter vi har plukket, og det gjorde de ikke sidste år," siger 45-årige Annelise Nielsen.

Nødt til at udvide

Hvor mange jordbær og hindbær hun regner med i udbytte, ved hun ikke. På plantagen bliver både jordbær og hindbær plukket med håndkraft. Da produktionen ikke er særlig stor, har der ikke været store udfordringer med at få bærrene i hus.

"Vi har så lille en produktion, så vi er ikke udfordret med at få dem plukket. Vi havde mange bær, da der var meget varme sidst i juni, og der var nogle dårlige, som vi måtte plukke af," siger hun

Udover jordbær og hindbær dyrker de også æbler og pærer på samlet tre hektar.

"Det er absolut jordbær, der er mest populært. Vi har haft jordbær på friland, men sidste år valgte vi ikke at plante nye. Kunderne vil hellere plukke dem i tunneller, hvor de kan stå oprejst og være i tørvejr. Vi bliver nødt til at udvide på sigt, for det kniber med at forsyne med nok bær," fortæller hun.

Frost har skadet æblerne

På trods af skiftende vejr har frost, varme og en masse regn ikke påvirket bærrene, der er beskyttet af plastiktunneller. Bærrene blev først plantet i april, hvor de var ovre den værste frost.

"Men det er gået noget udover vores æbleproduktion. Vi har kun en halv høst. Nogle sorter som Rød Gråsten ser rigtig slemt ud, og der er næsten ikke nogle æbler. Andre som Pigeon har mange æbler i år," fortæller Annelise Nielsen.

Det er svært at gøre noget ved kulden, påpeger hun. 

"Sådan er naturen."

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle