Frustreret landmand: Det er ikke kun GPS-udstyret, som tyvene går efter

Hos Holmager Økologi fik man i denne uge stjålet udstyr fra traktorer til en værdi på over en halv million kroner. At kalde tyvene for GPS-tyve er forsimplet, mener Torben Galsgaard, der er indehaver af Holmager Økologi.

- Det er simpelthen så frustrerende.

Sådan lyder det fra landmand Torben Galsgaard fra Holmager Økologi i Velling i Vestjylland, der tirsdag morgen i denne uge fik sig en kedelig overraskelse. 

Såkaldte GPS-tyve havde i ly af natten stjålet elektronisk udstyr fra flere af bedriftens maskiner. At kalde tyvene for GPS-tyve er dog ifølge Torben Galsgaard en fejl, for det er langt mere end bare GPS-udstyr, som tyvene tilsyneladende går efter.

Hos Torben Galsgaard havde tyvene også taget de integrerede skærme fra traktorer, mejetærsker og finsnitter med sig.

Han fortæller til landbrugsavisen.dk, at han ikke har gjort præcist op endnu, hvor store værdier, som tyvene kom afsted med, men han skønner det var i omegnen af en halv million kroner.

- Det er jo ikke kun GPS-udstyr, som tyvene går efter. Vi har faktisk ikke mistet ret meget GPS-udstyr. Det er især styreterminalerne i traktorerne, som de er gået efter. Og i de nye John Deere-traktorer for eksempel, der kan du ikke fjerne GPS’en, da det er en integreret del af traktor, siger han.

Klippet ledninger

På sin Facebookside har Holmager Økologi delt billeder, der viser, hvordan tyvene har klippet ledningerne over og fjernet skærmene i traktorerne.

(Artiklen fortsætter efter opslaget)

Tyveriet skriver sig ind i rækken af en lang række af såkaldte GPS-tyverier på det seneste. Politiet i både Nordjylland og Midt- og Vestjylland har begge været ude at advare landmænd om, at der for tiden finder en bølge af GPS-tyverier sted, og de har været ude at opfordre landmænd til at sikre deres udstyr. Blandt andet ved at pille det af maskinerne efter arbejdets ophør.

Fra Torben Galsgaard lyder det, at det dog er svært at sikre det udstyr, som tyvene går efter.

- Man kan ikke lade være med at blive lidt frustreret, når det lyder fra politiet, at vi bare skal pille udstyret af og låse det inde. Det kan vi jo ikke.

- Det skal ud, at det ikke bare er GPS-udstyret, som tyvene går efter. Det er mejetærsker-terminaler, traktorterminaler, som de løber med, siger han.

Vil bruge "trackere"

Han fortæller, at han fremover nu vil sikre alt sit udstyr med ”trackere”, så man kan spore, hvor det stjålne udstyr ender henne.

Han fortæller, at han i den forbindelse håber, at forsikringsselskaber vil spille med. For eksempel ved at lade forsikringerne være billigere for de landmænd, der sætter sporingsudstyr på det udstyr, som tyvene går efter.

- Det er den eneste måde, som vi får det her ud på. Vi skal have fat i dem, der laver de her tyverier. Det her er og bliver et kæmpe problem, siger han.


Holmager Økologi drives af Torben Galsgaard og Lene Fløe Møller. Bedriften har 650 malkekøer og driver 1.800 hektar.

Han fortæller, at tyveriet på bedriften fandt sted klokken 3:30 natten til tirsdag. Han har overvågningskameraer de steder, hvor tyveriet fandt sted.

- Og man er altså hårdt ramt, når man møder om morgenen, og kommer ud til en traktorpark, hvor ledningerne er klippet af, siger Torben Galsgaard, der i det mindste kan se det positive i, at tyveriet ikke fandt sted under høsten.

De formodede samme tyve stjal natten til tirsdag også udstyr fra naboejendommen til Torben Galsgaard. Ifølge TV Midt/Vest slap tyvene her afsted med udstyr til en værdi af 135.000 kroner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle