Frustreret landmand: Regeringens nye kvælstofkort koster salg af gården

Investor sprang fra køb af gård på grund af stor usikkerhed om ny, skrap miljøregulering, som regeringen har præsenteret. Sælger er dybt frustreret over den store usikkerhed, landbruget bliver udsat for.

Salget er sådan set mere eller mindre på plads.

Der mangler lidt detaljer, men 67-årige Jens Hansen har mentalt indstillet sig på, at et langt liv som landmand er ved at nå sin ende. Jens Hansen er ikke hans rigtige navn, da han ikke ønsker sit navn frem.

Forude frister pensionisttilværelsen og et nyt liv for landmanden, der driver "en veldrevet og toptrimmet svineproduktion med miljøgodkendelse til flere dyr".

Der har været flere intesserede forbi gården, men en dansk investor slår til. Han vil gerne overtage gården, der har 3.000 stipladser til slagtesvin og ca 120 ha. jord, helt tom, så inden længe skal der opsiges kontrakter og sælges maskiner.

Men så langt kommer Jens Hansen ikke.

"Det kommer det jo frem, at nu skal kvælstofreduktionen øges til 6.500 ton, og man flytter også helt rundt på det, så man nu bliver straffet ekstra hårdt, fordi man bor det forkerte sted", siger landmanden og henviser til de kort, regeringen for nyligt har fremlagt i landbrugsforhandlingerne, og som LandbrugsAvisen har kunnet afsløre:

"Da køber hører det og hører, at man i EU vil vedtage, at man ikke må dyrke den samme afgrøde på samme mark flere år i træk, så trækker han sig fem minutter i tolv".

kommer der nye kort om lidt?

"Det er rent ud sagt rigtig træls. Jeg havde linet det hele op, så køber kunne overtage jorden efter høst og resten til januar - men jeg forstår sådan set godt køber, og at han gerne vil have, at der er helt styr på det her", siger Jens Hansen.

Landmanden bor i Vejen-området og ligger dermed i det store område i Midt- og Vestjylland, hvor der pludselig er lagt op til markant skrappere kvælstofkrav på grund af nye modelberegninger fra Miljøministeriet - dette kunne LandbrugsAvisen afsløre for 14 dage siden.

"Det giver en enorm usikkerhed. Hvordan skal man kunne planlægge og investere i det her? Det er, som om man har spillet kort i Miljøministeriet og i Aarhus Universitet om, hvordan de kvælstofkort skulle se ud. Der mangler seriøsitet i det her, og vi ved ikke, om der kommer nye kort lige om lidt", siger landmanden og fortsætter:

"Som jeg sagde før, så forstår jeg udmærket køber. Jeg skulle heller ikke selv have fingrene op af lommerne lige nu. Men det sætter jo hele erhvervet i stå, for vi kan jo ingenting lige nu".

mentalt videre

Det var både alderen, men også de fine tider for slagtesvin, der fik Jens Hansen og hustru til at mene, at nu kunne det være et godt tidspunkt at komme ud af erhvervet.

Men en stor usikkerhed om en markant hårdere kvælstofregulering i fremtiden betyder, at den plan indtil videre er lagt i skuffen.

"Mentalt var jeg begyndt at forberede mig på, at nu skulle vi noget andet. I stedet har vi nu besluttet at fortsætte, som vi plejer og afvente, at tingene falder til ro", siger Jens Hansen og fortsætter:

"Som sagt har vi en fin bedrift, og jeg er også fuldstændig frisk, så vi kan sagtens fortsætte, men min plan for at komme ud af erhvervet på et godt tidspunkt falder til jorden".

vil man have produktion eller ej

Overfor LandbrugsAvisen har fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S) tidligere erkendt, at det nye kort kommer til at ramme nogle landmænd særligt hårdt. 

Han lover dog, at man vil lave en ny model, der skal afbøde de værste konsekvenser, uden han dog kan sige noget om, hvordan den model skal se ud.

"Umiddelbart har jeg tillid til ministeren, han virker som en mand, der står inde for det, han siger. Men hvad vil han gøre med de 6.500 ton kvælstof? De kan vel ikke bare forsvinde. Det har jeg svært ved at se. Han har jo også nogle røde partier, han skal blive enig med", siger Jens Hansen og fortsætter:

"Jeg synes, man bør tage en beslutning; vil man have fødevareproduktion af den kaliber og kvalitet, vi har i dag, eller vil man sende produktion syd på, så vi kan have et naturreservat herhjemme. Det er dér, vi er efterhånden".

Jens Hansens rigtige identitet er redaktionen bekendt. 

Emneord

Landbrugsaftale 2021 , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle