Frygt for berørte svineproducenter stemples

Efter Højesterets afgørelse i fredags skal Fødevarestyrelsen udlevere navnene på 48 MRSA-smittede besætninger.

Landbrug & Fødevarer er overraskede over, at Højesteret ikke kunne se en fare i at ejere, familier og ansatte på 48 MRSA-positive besætninger bliver udsat for stigmatisering når navnene bliver offentliggjort.

»Vi frygter stadig, at de berørte svineproducenter, deres familier og deres ansatte bliver udsat for stigmatisering, når navnene kommer frem,« forklarer jurist Morten Schroll, Seges Videncenter for Svineproduktion.

Afgørelsen fra Højesteret fastslår, at Fødevarestyrelsen ikke kan nægte aktindsigt omkring hvilke besætninger, der i en undersøgelse tilbage i 2011 var MRSA-positive.

Men det kan være svært at bevise, at der vil blive set skævt til de pågældende personer.

»Ingen tør jo i sagens natur stille sig offentligt frem og fortælle, at de frygter at andre ser skævt til dem. I samme øjeblik de stiller sig frem, risikerer de jo at blive hængt ud,« forklarer Morten Schroll.

Konsekvenser

Landbrug & Fødevarer har svært ved at forudsige, hvilke konsekvenser, offentliggørelsen vil have for de implicerede.

»I bedste fald oplever de implicerede ingen konsekvenser. I værste fald vil de pågældende personer opleve, at andre i lokalsamfundet tager afstand fra dem, deres familie og deres ansatte,« forklarer juristen.

Han understreger, at selvom de 48 besætninger i 2011 blev testet positive, siger det ikke nødvendigvis noget om situationen i dag, ligesom det heller ikke siger noget om, hvorvidt ejere, personale og andre med tilknytning til besætningerne var eller er MRSA-positive i dag.

Han har ikke noget bud på, hvornår Fødevarestyrelsen konkret vil give aktindsigt i resultaterne, men han håber at Fødevarestyrelsen som minimum vil orientere besætningsejerne forud.

Forældet oversigt

Journalist Kjeld Hansen har tidligere sagt til LandbrugsAvisen, at han før offentliggørelsen vil kontakte de 48 besætninger for at høre om de i mellemtiden enten er testet MRSA-negative eller er ophørt med svineproduktion.

»Det er vi naturligvis glade for, men det fjerner jo ikke det faktum, at listen med de 48 besætninger er forældet, samt at risikoen for stigmatisering fortsat er til stede,« siger Morten Schroll.

Han opfordrer til, at man læser og orienterer sig omkring MRSA, for eksempel på Fødevarestyrelsens og på VSP hjemmesider.

Her er der nyttig information om smitteveje og forholdsregler.

»Fakta er, at bakterien sjældent smitter fra menneske til menneske,« forklarer Morten Schroll.

Faktaboks

Højesteret

  • Afgjorde sidste fredag, at Fødevarestyrelsen ikke kan nægte aktindsigt i en MRSA-undersøgelse fra 2011
  • Undersøgelsen viser, at 48 svinebesætninger på det tidspunkt var MRSA-positive

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle