Fugleinfluenza fundet i besætning: 7.000 høns skal aflives

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en besætning med æglæggende høns ved Terndrup i Nordjylland. Besætningen på ca. 7.000 høns skal nu aflives.

Der er lavpatogen fugleinfluenza i en besætning med ca. 7.000 æglæggende høns nær Terndrup nord for Mariager Fjord i Nordjylland.

Det bekræfter prøveresultater, som Fødevarestyrelsen har fået fra DTU Veterinærinstituttet torsdag aften. Hele besætningen vil blive aflivet lørdag, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er tale om lavpatogen fugleinfluenza af typen H5. Lavpatogen betyder, at den er mild sammenlignet med højpatogene typer.

Fjerkræ udviser sjældent tegn på sygdom ved lavpatogen fugleinfluenza, men de kan smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Aflivningen af de 7.000 høns skal forhindre, at sygdommen bliver højpatogen og rammer andre besætninger.

"Hvis sygdommen bliver højpatogen smitter den meget nemt fra besætning til besætning. Derfor bremser vi den på et tidligt stadie, inden den når at gøre større skade end højst nødvendigt", siger dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Udover aflivningen bliver der også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen.

Der er ikke andre professionelle fjerkræbesætninger i zonen, så de strammere regler får kun betydning for eventuelle hobbyejere. Reglerne siger bl.a., at fjerkræ og deres æg ikke må flyttes ud af zonen i 21 dage. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle