Fugleinfluenza fundet i besætning med gæs, høns og ænder

Fødevarestyrelsen afliver fredag omkring 60 gæs, høns og ænder efter fund af fugleinfluenza blandt dyrene.

En mindre fjerkræbesætning ved Ramløse i Gribskov Kommune med omkring 60 stykker fjerkræ er blevet ramt af fugleinfluenza.

Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Det er tredje gang i år, at vi finder den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en besætning. For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi nu i gang med at aflive dyrene, fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.

Der blev konstateret smitte med fugleinfluenza allerede nytårsdag i en stor hønsebesætning i Ørum i Hedensted med 500.000 høns. Besætningen var en centralopdrætsvirksomhed af slagtekyllinger og ejet af Danhatch.

17. januar fandt man smitte på en kalkunfarm ved Bøgelunde nær Skælskør.

Siden er der ikke fundet udbrud i Danmark, der har været relativt mildt ramt i forhold til de andre europæiske lande som Tyskland og Holland.

Nu er der dog fundet et udbrud igen. Det betyder, at Danmark igen har mistet sin status som fugleinfluenza-frit, hvilket kan påvirke eksporten. 

Derudover har Fødevarestyrelsen nu har oprettet en tre-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning.

I overvågningszonen er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

- Udbruddene viser, at sygdommen kan slå ned alle steder, og vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne, og holder deres fjerkræ inde eller overdækket, så vi bedst muligt beskytter fuglene mod at blive ramt af smitte fra de vilde fugle, siger Mette Kirkeskov Sie. 

Siden årsskiftet er der også fundet smitte i danske ræve, og der er tegn på smitte mellem mink på en spansk minkfarm.

Sygdommen smitter dog kun meget sjældent til mennesker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle