Fugleinfluenza: Hobbybesætning med 700 sjældne ænder, høns og duer er slået ned

I sidste uge blev en jysk hobbybesætning med sjældne fjerkræarter ramt af den alvorlige fugleinfluenza H5N8, der lige nu raserer i Europa. Hele besætningen er nu slået ned.

Den hobbybesætning ved Jelling med omkring 700 dyr, der i sidste uge blev konstateret smittet med højpatogen fugleinfluenza, er nu aflivet.

Det fortæller Birgit Hendriksen, veterinærchef i Fødevarestyrelsen.

Det var prøver fra Statens Serum Institut, der onsdag eftermiddag viste, at hobbybesætningen ved Jelling var blevet ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8.

Hobbybesætningen bestod af omkring 700 sjældne andefugle og andet fjerkræ, fortæller veterinærchefen.

"Det var en stor samling af sjældne og fine ænder, en lille smule høns, relativt mange duer og også svaner. I alt var det godt og vel 700 fugle og fjerkræ, som avleren har samlet på og haft med på udstillinger og byttet med andre avlere", siger Birgit Hendriksen.

Smitten er formentligt kommet ind i besætningen gennem vilde fugle, der har besørget og rodet i jorden omkring avlerens lade. Avlerens dyr havde mulighed for at gå udenfor og er derved blevet smittet.

Derefter viste en rutineprøve fra besætningen i sidste uge en lille stigning i antistofferne for fugleinfluenza.

Derfor tog Fødevarestyrelsen ud til besætningen og foretog yderligere svaberprøver, der var positive for smitte, fortæller Birgit Hendriksen.

Aflivning trak ud 

Ifølge Fødevarestyrelsen regnede man med, at aflivningen af besætningen ville tage én dag, og derfor ville være afsluttet allerede torsdag. Men på grund af flere udfordringer trak arbejdet ud, fortæller Birgit Hendriksen.

"Vi havde udfordringer med duerne. Det meste af aflivningen foregår ved at gasse dyrene med CO2. Men nogle af duerne sad og gemte sig oppe øverste på en bjælke i laden, hvor avleren havde dyrene, og derfor måtte vi have en særlig skytte ind, der kunne skyde de duer, som vi ikke kunne indfange", forklarer Birgit Hendriksen.

Også en af gasbeholderne med CO2 drillede.

"Men alle dyrene er aflivet nu. Aflivningen blev afsluttet fredag aften den 11. december".

Den indledende rengøring og desinfektion af laden er også afsluttet.

Fødevarestyrelsen oplyser desuden, at der ikke er fundet nye smittede besætninger, siden hobbybesætnignen blev testet positiv i onsdags. 

Sikkerhedszone og forbud

Udbruddet kommer efter der i sidste måned blev fundet fugleinfluenza i vilde fugle flere steder i landet og i en besætning med 25.000 æglæggende høns ved Randers, der også er blevet slået ned.

Også mange andre lande i Europa oplever lige nu større og mindre udbrud af sygdommen. Senest har både Holland, Tyskland og Irland bekræftet nye udbrud af sygdommen.

Med udbruddet er der blevet oprettet en sikkerhedszone tre og 10 kilometer rudnt om hobbybesætningen, hvor der gælder særlige regler og nærliggende besætninger testes.

Derudover er der forbud mod at flytte æg, høns og fugle inden for zonen. Allerede for en måned siden blev det er krav at holde alle andefugle, fjerkræ og fugle under tag for at undgå smitte. 

Det nye fund forlænger desuden den periode, hvor Danmark er afskåret fra at eksportere fjerkræ og æg til visse lande uden for Europa.

Mens fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, er der ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i fugle i Europa, herunder H5N8.

Faktaboks

Zonerne

  • Zonebegrænsningerne betyder bl.a., at det i en periode bliver forbudt at sælge æg eller flytte æg, kyllinger, høns og andre fugle til eller fra ejendomme uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Ejere og besøgende, der kommer i hønsegårdene skal rense og desinficere fodtøj, så de ikke bringer smitte rundt, og ejere har pligt til at forebygge smittespredning. Hvis der opstår tegn på sygdom blandt fuglene har ejeren pligt til at kontakte Fødevarestyrelsen om mistanken.
  • Hvis der ikke kommer nye udbrud i området kan zone-beskyttelsen tidligst blive ophævet om 30 dage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle