Fugleinfluenza i Rusland kan blive dødalvorligt for Danmark

Der er udbrud af fugleinfluenza i Rusland og Kasakhstan, og det er alvorligt for danske fjerkræproducenter. For når det bliver for koldt i de lande for trækfuglene, flyver de direkte over Danmark.

Der er fundet døde vilde fugle med fugleinfluenza (H5N8) i Rusland og Kasakhstan.

Selvom det lige nu er langt fra Danmark, tager den danske fjerkræbranche det meget alvorligt, siger Mie Nielsen Blom, chefkonsulent for fødevaresikkerhed i Landbrug & Fødevarer.

"Vi ved desværre, at motorvejen for trækfuglene er ret præcis og går direkte over Danmark, og fuglene går ofte ned i Danmark for at drikke og spise på vejen, fordi vi er et land med store vådområder - så det her er dødalvorligt for Danmark", siger chefkonsulenten.

går udover eksporten

Da der tilbage i 2016 var udbrud af fugleinfluenza i Rusland, spredte det sig i løbet af få måneder til Danmark. Der blev dengang fundet fugleinfluenza i en meget lille andebesætning, og det fund, kostede den danske fjerkræbranche over 100 millioner kroner, siger Mie Nielsen Blom.

"Hvis der falder en smittet vild fugl ned i Danmark i den vilde fauna, så har det ingen betydning for erhvervet, andet end at vi ved, smitten så er nået hertil. Men hvis det er en erhvervsflok, der bliver smittet, så lukker eksporten, og det koster voldsomt mange penge", siger hun.

Netop de udsigter til mulige tab af eksportkroner, bekymrer ejer af Hasagergaard hønseri i Hammel, Lars Rasmussen. Der går 44.000 høns og 3.200 haner rundt i hans hønseri.

"Det er lidt langt væk lige nu, men kigger man på historikken, kan vi godt risikere at få det herhjemme. Jeg er egentlig ikke så bange for, at vi får det ind til os i hønseriet. Men så snart det kommer til landet via vilde fugle, så er der straks andre lande som kan lukke for eksporten. Og det er nok den største bekymring, jeg har", siger han.

Aflåste stalde og rent fodtøj

Bekymringen hos Lars Rasmussen går ikke på, at smitten kommer ind, for der er godt styr på regler og restriktioner i Hasagergaards hønseri, siger han. De holder blandt andet besætningerne indendøre i aflåste stalde, og så er det kun særskilt personale, der går ind og ud.

Det er også chefkonsulent Mie Nielsen Bloms vurdering, at fjerkræbranchen overholder restriktionerne. L&F har i forbindelse med smitten i Rusland og Kasakhstan sendt påmindelser og retningslinjer ud, så fjerkræproducenterne er særligt opmærksomme.

"De overholder restriktionerne hele tiden, og vi prikker lige til dem om, at de nu skal holde ekstra øje med deres besætninger. F.eks. skal de ikke fodre og vande udendørs, med mindre det er under tag, biosikkerheden skal overholdes, og der må ikke komme fremmede i stalden", siger Mie Nielsen Blom.

Alle er ajour

Det kan især være vanskeligt som økologisk fjerkræproducent at holde smitten ude, men hos Gothenborg i Them holder man hovedet koldt.

De har årligt cirka 26.000 skovkyllinger, bronzekalkuner, ænder og gæs, som går frit, men de tager deres nødvendige forholdsregler og reagerer, når og hvis der udbryder fugleinfluenza i Danmark.

"Det er et spøgelse, der hele tiden florerer derude, det er også derfor, at vi ikke har fjerkræ om vinteren. Vi slagter de sidste om 10-14 dage, men nu har vi haft økologisk fjerkræ siden 1996, og vi ved godt, at sygdommen findes, men vi kan ikke gå og bekymre os hele tiden", siger direktør for Gothenborg Lone Hedegaard.

På hobbyplan i Danmarks fjerkræavlerforening for raceavl, har man også informeret alle sine medlemmer om smitten i Rusland og Kasakhstan. Medlemmerne gør, hvad de kan og sørger f.eks. for at overdække deres voliere og have hygiejnen i orden, siger formanden Carsten Blohm.

"Jeg er da nervøs for, at det kan komme til Danmark, men jeg er også fortrøstningsfuld, fordi alle mine medlemmer ved, hvordan de skal agere. Men det får en konsekvens for os, hvis nogen i en nær radius får smitte, for så bliver vi også spærret inde og kan ikke afholde vores udstillinger", siger formanden. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle