Fugleinfluenza og eksport-stop kommer til at koste kyllingeslagteri

På grund af et udbrud af fugleinfluenza i en dansk hønsebesætning er der sat stop for eksport af fjerkræprodukter til lande uden for EU. Det rammer dansk kyllingeslagteri.

Det kan komme til at blive dyrt for kyllingeslagteriet hos HKScan, at virksomheden de næste tre måneder ikke kan eksportere til visse lande uden for EU.

Det fortæller HKScans administrerende direktør i Danmark, Jukka Nikkinen.

"En tredjedel af vores eksport går til lande uden for EU, så det vil have stor betydning for os", siger Jukka Nikkinen til landbrugsavisen.

Der er lukket for eksporten af æg og fjerkræ til lande uden for EU, efter en indegående hønsebesætning i Tustrup ved Randers er blevet ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8.

Betyder tabt indtægt

Udbruddet blev konstateret mandag den 16. november, og samme dag blev eksporten indstillet i mindst tre måneder frem.

At eksporten er indstillet vil formentlig betyde, at HK Scan må tage et tab på afsætningen.

"Det er ikke en af vores besætninger, men det er meget uheldigt lige meget, hvis farm, det er. Nu kan alle hjælpe industrien ved at spise mere dansk kylling, så vi ikke skal ud og finde andre kunder med mulige lavere priser til følge", siger Jukka Nikkinen.

Slagteriet ønsker ikke at kommentere på, hvilken betydning det får for noteringen for deres danske avlere.

LandbrugsAvisen har også forsøgt at få en kommentar fra kyllingeslagteriet Danpo, men de vil ikke kommentere situationen.

Taber også på mink

Også coronavirussen, der har ramt og lukket landets minkbesætninger, får betydning for kyllingeslagteriet.

En væsentlig del af restaffaldet eller bi-produkterne fra den primære produktion af kyllingebryst og -vinger, sælges nemlig til minkfoder. Men nedlukningen af erhvervet, bliver det salg ikke muligt fremover.

"Det vil betyde, at prisen, vi får for produkterne, falder. Vi ved endnu ikke helt, hvor stor indvirkningen bliver, men det lader til at det vil få en relativt lille betydning for os", siger Jukka Nikkinen, der anslår at fugleinfluenzaen uden tvivl vil ramme slagteriet hårdere.

"Vi leverer bi-produkterne til kunder, der også kan producere andre proteinholdige produkter, som ikke kun er til mink, så vi er ved at se på, hvad de bedste alternativer er", uddyber han.

Det finsk ejede HK Scan er store på gris og kylling i Finland og Sverige - og i Danmark ejer virksomheden det tidligere Rose Poultry kyllingeslagteri.

Faktaboks

HK Scan

  • Den finske slagteri- og fødevarevirksomhed opkøbte i 2010 Rose Poultry med to kyllingeslagterier i Vinderup og Skovsgård.
  • Den danske forretning omsætter årligt for ca. 1,3 mia. kr., men har i de seneste år givet underskud.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle